Сега накъде за КТБ?

25347
Сега накъде за КТБ?

„Днес официално в БНБ, в Министерски съвет при премиера и при финансовия министър ще постъпи реално предложение за оздравяване на банката от консорциум". Това заяви в ефира на Нова телевизия баскетболният треньор Консантин "Тити" Папазов. Той не пожела да се ангажира с повече подробности около предложението.

От своя страна в ефира на ТВ7 финансовият журналист Петър Илиев обясни, че оздравителният план предвижда акционерите в КТБ да наберат между 1 и 1,7 млрд. лв., с които да бъдат изкупени проблемни активи на финансовата институция. По този начин ще бъдат налети свежи пари.

БНБ: Докладът за състоянието на КТБ ще бъде представен на 20 октомври

Управителят на БНБ Иван Искров не е поемал ангажимент за срока до 21 септември да представи доклад за състоянието на Корпоративна търго...

В момента ситуцията е такава, че само акционерите вече не могат да спасят КТБ. Необходима е и помощ от държавата в лицето на Фонда за гарантиране на влоговете, обясни още Илиев. Той допълни, че двете страни заедно ще могат да посрещнат желанието на вложителите да изтеглят парите си. След като мине това желание, ще има възможност да се премине към преструктуриране на банката.

Журналистът завърши с това, че в момента цената за спасяване на КТБ ще бъде около 4 млрд. лв. Ако се изчака още месец, цената ще бъде по-висока. По повод съдбата на банката беше обяснено, че ако оздравителният план бъде внесен до края на седмицата, то БНБ може да подготви доклада за финансовото състояние на КТБ до 2 седмици. Така поне след това ще се знае накъде ще се поеме.

От своя страна председателят на председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев се оплака, че БНБ отхвърля протегнатата ръка за помощ на Експертния съвет в КТБ. На въпрос защо това се случва, Велев отговори, че не знае.

Управителят на БНБ Иван Искров се оправдава със закона за своето бездействие. Сега го призоваваме да четем закона заедно и да му помогнем, но той отказа тази протегната ръка, обясни председателят на АИКБ по повод помощта, която се предлага.

БНБ е обещала да представи доклада за КТБ на 21 септември

БНБ е обещала на прокуратурата на 21 септември да даде пълен доклад за състоянието на Корпоративна търговска банка (КТБ). Това заяви пр...

По повод вчерашната среща при главния прокурор вицепрезидентът на КНСБ Николай Ненков обясни, че тя е преминала в спокоен дух. Единственият, който бил по-неспокоен, бил Вежди Рашидов. Той заплаши, че ако някой знае кой клати системата, ще отиде, ще го гръмне и след това ще самоубие.

По повод съдбата на банката, синдикалистът коментира, че вече никой не говори за ликвидацията й, а се говори за оздравяването й.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com