Сашо Дончев: Влоговете над 100 хил. евро в КТБ могат да се възстановят наполовина

25973
Сашо Дончев: Влоговете над 100 хил. евро в КТБ могат да се възстановят наполовина

Между 50 и 80% от влоговете над 100 хил. евро в КТБ т.е. тези, които не се гарантират по закон, могат да бъдат възстановени към днешна дата. Това заяви на специална пресконференция, състояла се в сградата на БСК, председателят на камарата и изпълнителен директор на "Овъргаз" Сашо Дончев.

Дончев уточни, че това е негова прогноза и че не знае реално до каква степен големите влогове могат да бъдат възстановени. Той предупреди, че без загуба за част от вложителите в КТБ не може да се мине. Предприемачът обясни, че става въпрос за фирми и юридически лица, чийто влогове са над гарантираните 100 хил. евро.

Хърсев: Нищо не налага КТБ да бъде обявена в несъстоятелност

Няма нито едно основание, което да налага и до момента КТБ да бъде обявена в несъстоятелност. Загубата в случай на несъстоятелност и за...

Дончев завърши с това, че не знае колко големи ще са загубите, тъй като липсва ясна информация за финансовото състояние на КТБ.

По думите на председателя на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев колкото повече се бави разрешаването на проблема, толкова по-големи загуби ще бъдат инкасирани.

Омбудсманът на републиката Константин Пенчев алармира, че за пореден път в рамките на случващо се бедствие се правят опити обществото да бъде разделено. Според него публичните приказки, че и влоговете до 100 хил. евро, които са гарантирани, няма да бъдат изплатени са престъпни.

Не трябва да има парламент, за да си получат влоговете (вложителите със суми до 100 хил. евро), коментира омбудсманът. Той добави, че „БНБ има безкрай възможности, гъвкави, да стабилизира тази банка в особения надзор”.

Оманският фонд ще иска държавна помощ за КТБ

Държавата да осигури пари за плащането на депозитите в Корпоративна търговска банка (КТБ). Това е в основата на предложението на Оманск...

Когато БНБ казва непрекъснато, че банката под катинар 6 месеца, то това е особен надзор, това е лъжа, коментира Пенчев. Според него такъв текст в закона няма. Особеният надзор предоставял хиляди гъвкави мерки, за да може банката да се оздрави.

Представителите на експертния съвет по проблемите на КТБ се обявиха за свикването на финансов съвет, в който да вземат участие управителите на Българската народна банка (БНБ) и Комисията за финансов надзор (КФН) и министъра на финансите. Всеки един от тях има право да свика този съвет, коментира председателят на АИКБ.

Велев коментира още, че пряко и косвено потърпевши от създалата се ситуация с КТБ са над 500 000 български граждани. Засегнатите предприятия са десетки хиляди, а засегнатите работници- стотици хиляди.Велев коментира още, че очевидно ръководството на БНБ не се интересува от законите, а е зависима от други фактори. Той припомни, че престъпление не е само дадено действие, а и бездействие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика