Само 40% бил делът на петрола в цената на горивото

6343
Само 40% бил делът на петрола в цената на горивото
Снимка: Getty Images / Guliver

Проверките не засягат ценообразуването. Дълбоко се съмнявам и до каква степен един такъв терор с постоянни проверки би принудил производителя да намали цените, защото, в крайна сметка, се проверяват търговски обекти, които очевидно не произвеждат горива. Това каза пред БНР финансистът Емил Хърсев, коментирайки проверките на горивата по бензиностанциите у нас.

По думите му анализите до момента показват, че надценката на търговците на горива е в рамките на около 10%. Експертът е убеден, че цените на горивата ще последват спада на цените на нефта.

Емил Хърсев: Афинитет на българина към труд не се забелязва

Има европейска директива, която позволява за определен период да се работи допълнително, но ние я прочетохме както дяволът евангелието....

Трябва да се има предвид, че цените на крайния продукт, разбира се, не следват автоматично и не могат да следват автоматично, в същия миг, спадането на цените на суровината.

Делът на петрола в цялата цена на горивата е не повече от 40%, а останалото са печалбите, търговските надценки и най-вече акциза и ДДС. Именно кражбата на този компонент, който е поне половината от цената на горивата, т.е. акцизи и ДДС, е и мотивът, който тласка сивия сектор, пише Expert.bg.

Във всяка държава укриването на данъци е престъпление и тя трябва да се бори с него. Прекалено голям е апетитът, който поражда високото ниво на акцизите, констатира Хърсев и уточни, че поевтиняването на горива не може да стане веднага.

"Трябва да се има предвид, че тези горива, които са в момента на пазара, най-малкото са произведени преди месец от нефт, който е бил по-скъп", обясни Хърсев.

Трайков: Надявам се КЗК да види очевидното, че нещо с горивата не е както трябва

В България се продава без акциз и без ДДС, които се определят от държавите и се добавят над разходите за производство и дистрибуция. То...

Всеки търговец се опитва да поддържа по-висока цена, дори когато тенденцията е надолу. Така работи капитализмът. Единствено конкурентният внос може да възпре производителите да се стремят да получат максимална цена и да ги принуди да я свалят рязко, изтъкна специалистът. В случая с горивата обаче условията за внос са изключително усложнени. Подобряването на системата за контрол ще доведе до подобряване на събираемостта, смята Хърсев. Регистрите обаче няма да eлиминират сивия сектор, който до момента е абсолютно нерегистриран, нито ще повлияят на механизмите за ценообразуване.

"Ако пазарът в България остава затворен, просто един такъв аквариум, в който е изключително трудно да проникне външна конкуренция, все така ще бъдем свидетели на едно по-високо поддържано ниво на цените, отколкото в другите страни. Изключено е да се легализират примитивните форми на доставки на горива като бусовете с контейнери", категоричен е експертът.

Вчера Трайчо Трайков, бивш министър на икономиката и енергетиката в първото правителство на ГЕРБ също коментира цените на горивата у нас. По думите му те няма да се променят, тъй като няма публични данни какви са разходите за производството и дистрибуцията на горива в България. "Единственият орган, който има разследващи и санкциониращи функции, е Комисията за защита на конкуренцията, защото те могат да изискват всякаква информация, да направят връзки и изчисления и ако констатират проблем, да наложат огромни санкции", каза Трайков.

Днес стана ясно, че се предвижда изграждане на единна система за регистрирани на средствата за измерване, включено единна система на НАП, ДА Митници, ДАНТ и Български институт по метрология (БИМ) и Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН). Ще бъде създаден и единен електронен регистър за обекти, съхраняващи или продаващи горива отново между същите институции. Това се прави, защото към настоящия момент всяко едно от споменатите ведомства води собствен регистър и има отклонение от числата.

Под 1% нарушения за некачествено гориво със съдържание на биоетанол и сяра

Констатираните нарушения при проверката на бензиностанциите са под 1%. Това каза министърът на икономиката Божидар Лукарски по време на...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com