С Румъния ще работим за изграждане на трети мост над Дунав

3950
С Румъния ще работим за изграждане на трети мост над Дунав

България и Румъния ще работят за строителството на трети мост над река Дунав, който да свърже Силистра и румънския град Кълъраш. За това се договориха българският президент Росен Плевнелиев и румънският му колега Траян Бъсеску, които разговаряха по време на 18-та Среща на държавните глави от страните от Централна и Източна Европа, която се провежда в словашката столица Братислава, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

За изграждането на бъдещия мост двете страни ще търсят различни варианти за финансиране по линия на структурните фондове на Европейския съюз, Програмата за трансгранично сътрудничество и Дунавската стратегия, пише БГНЕС.

В Братислава Росен Плевнелиев и Траян Бъсеску постигнаха съгласие за по-тясна координация на позициите и действията по отношение на присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство без граничен контрол. Двамата президенти подкрепиха инициативата за съвместно писмо, заедно с държавните глави на Австрия, Унгария и Турция, до президента на Азербейджан Илхан Алиев в подкрепа на проекта за пренос на каспийски газ до Европа "Набуко-Запад". Общо е очакването консорциумът "Шах Дениз" 2 да вземе в края на месец юни положително решение за изграждането на газопровода.

За много по-голяма свързаност и по-голяма интеграция между страните от региона призова президентът Росен Плевнелиев в изказването си по време на форума. Държавният глава посочи, че трябва да се работи за свързване на енергийните мрежи, на транспортната инфраструктура, на пристанищата и това ще бъде предпоставка за икономическо развитие.

Според държавния глава присъединяването на Хърватия към Европейския съюз е добър пример за останалите страни от Западните Балкани и този процес трябва да продължи, основан на европейските ценности и на добросъседските отношения. Българският президент поздрави Сърбия и Косово за постигнатото споразумение за нормализиране на отношенията, което открива пътя им към по-бърза интеграция в ЕС. Росен Плевнелиев посочи пред колегите си от Централна и Източна Европа, че няма готови рецепти за преодоляване на последствията от финансовата и икономическата криза и затова решенията трябва да се търсят на регионално равнище.

Все още няма съгласие с Румъния за таксата по Дунав мост 2

Какви ще са таксите за преминаване по Дунав мост 2 - Министерският съвет вече прие тарифи, но тези тарифи трябва да бъдат одобрени и от...

В рамките на 18-та Среща на върха в Братислава държавният глава ще проведе двустранни срещи с президентите на Полша, Словения и Украйна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика