С 30% може да се увеличи "Гражданска отговорност" от догодина

8603
С 30% може да се увеличи "Гражданска отговорност" от догодина

Застраховката "Гражданска отговорност” може да се увеличи с до 30% от 2016 година. Това ще стана заради промени в Кодекса за застраховането, приети от правителството.

С измененията обезщетенията при причинена смърт на пътя скачат от 1 на 10 милиона лева. По-скъпата гражданска отговорност предвижда да покрива повече щети от досегашните, като например катастрофа, причинена заради техническа неизправност на автомобила.

Всеки застраховател ще си преценява с колко ще поскъпва "Гражданска отговорност"

Застраховката "Гражданска отговорност" може да поскъпне, но с малко. Всяка компания ще прецени с колко да повиши, защото всяка компания...

Според застрахователите готвените промени по-справедливо ще отразяват принципите на споделената отговорност при катастрофи и причините, предизвикали пътните инциденти, информира БНТ.

"Кодексът ще задължи собствениците на автосервизи да имат застраховка професионална отговорност за качеството на извършените ремонти. В смисъл такъв, че ще бъдат обезщетявани собствениците и ползвателите на съответното МПС, ако е извършен некачествен ремонт", заяви Орлин Пенев, председател на Националното бюро на българските автомобилни застрахователи. 

Промените в застрахователния кодекс предвиждат още да се изплаща обезщетение при катастрофа, причинена от влошено здравословно състояние на шофьора.

Предвижда се още да заплащаме гражданска отговорност вместо за 1, за 3 години. По-широкият обхват на застраховката неминуемо ще я оскъпи, но на този етап от бранша не дават точна калкулация. "Ако цената на гражданската отговорност в Германия и Франция варира от 300 до 500 евро, то в България е 100 евро. Т.е. покриваме едни и същи лимити на различни цени. Самият пазар не е в състояние да преглътне цена от 300 евро", обясни още Орлин Пенев.

"Гражданска отговорност" може да поскъпне

Възможен е скок в цената на застраховка "Гражданска отговорност". до това може да се стигне заради промени в Кодекса за застраховането...

Собствениците на моторни превозни средства са по-скоро скептични за ползите от готвените застрахователни промени. 

Преди да влязат в сила новите промени в застраховането, касаещи по-скъпата гражданска отговорност, ще трябва да бъдат одобрени и от Народното събрание.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика