С 10% се увеличават минималните осигурителни доходи за почти 1 милион души

4973
С 10% се увеличават минималните осигурителни доходи за почти 1 милион души
Снимка: Getty Images / Guliver

Средно с 10,1% ще се повишат минималните осигурителни доходи през 2016 г. за икономическите дейности, в които работодателите и синдикатите вече постигнаха споразумения, обявиха от Българската стопанска камара (БСК).

Документите, внесени в социалното министерство, посочват конкретни стойности за деветте квалификационни групи професии в 39 бранша. По данни на Националния осигурителен институт (НОИ) към април тази година в тях работят на трудов договор 956 хил. работещи, съобщава Expert.bg.

МС одобри наредбата за прехвърлянето на осигуровките от частен фонд в НОИ

Приета е новата наредба за осигурителните вноски. Правителството прие Наредбата за реда за избор на осигуряване, внасяне и разпределяне...

Социалните партньори са се договорили за още две икономически дейности – „Горско стопанство“ и „Хотелиерство, ресторантьорство, туристическа агентска и операторска дейност“, но точните данни за тях все още не са огласени, уточняват от БСК.

Засега най-голям е скокът в праговете за заетите в производство на мелничарски и нишестени продукти – 18,1%. Там средният осигурителен доход се увеличава с повече от 100 лв. Сериозен е ръстът също при пощенските и куриерските дейности – 17,6%. Въпреки това обаче там средният праг догодина ще бъде едва 427,60 лв.

Двуцифрени са увеличенията също в производствата на дървен материал и мебели, на изделия от слама, на хартия и картон, на електрически съоръжения, както и във всички видове строителство.

Постигнатите споразумения обхващат по-малко от половината икономически дейности, за които се определят осигурителни прагове. Засега не се очаква договореност между социалните партньори в сферата на производството на безалкохолни напитки, минерални и други бутилирани води. Вчера Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки разпространи становище, в което аргументира отказа си да приеме исканията на синдикатите за ръст през следващата година.

БСК отново се обяви против вдигането на осигуровките

Минималните осигурителни прагове трябва да бъдат премахнати, тъй като са в противоречие с практиката на ЕС. Разпределението на осигурит...

В същото време работодателите са приели изцяло синдикалните предложения в икономическите дейности „Производство на мелничарски продукти, нишесте и нишестени продукти“, „Производство на готови храни за животни“ и „Производство и преработка на месо от домашни птици“.

Социалните партньори в икономическите дейности, за които все още няма постигнато съгласие, имат възможност да се договорят до 10 септември. След тази дата социалният министър ще реши дали да упражни правото си за административно увеличение на праговете в дейностите без споразумения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com