Русия иска да търсим нови начини за икономическо сътрудничество

18376
Русия иска да търсим нови начини за икономическо сътрудничество

"Трябва да търсим иновативни подходи за развитие на търговско икономическите връзки между Русия и България". За това призова руският посланик у нас н.пр. Юрий Исаков на среща с министъра на икономиката Божидар Лукарски днес.

Дипломатът отбеляза, че има известен спад - с около 10%, на търговския обмен между двете страни, който по предварителни данни за първото десетмесечие на миналата година той е в размер 4,2 млрд. долара. Остава дисбалансът в търговията ни, като дела на българския износ за Русия в стокообмена ни възлиза на около 500 млн. долара. Целта ни е да намалим този дисбаланс и един от начините е засилването на търговските връзки с руските региони, посочи посланик Исаков. Той даде пример с открит наскоро обект за български козметични стоки в Санкт Петербург, който се полза с изключителен успех.

Само 14% от доматите са български, внасяме и от Албания

Символична част от зеленчуците и плодовете на пазара са български. През миналия декември 11% от доматите бяха наши. През януари ситуа...

Относно инвестиционното сътрудничество, посланик Исаков напоми, че руската рафинерия "Лукойл-Нефтохим Бургас" е един от най-големите данъкоплатци в страната ни. Той отбеляза също, че има интерес от руски компании към строителството на хидротехнически съоръжения, като руската "Зарубежводстрой" е подписала договор за обект в Мадан и Рудозем.

Други области, в която съществува голям потенциал за сътрудничество, според посланик Исаков, е малкият и среден бизнес, преработвателната промишленост и производството на материали.

Министър Лукарски също изрази съжаление за спада в стокообмена ни и бе категоричен, че може да постигнем по-добри резултати, независимо от спирането на големите енергийни проекти между България и Русия. Той подкрепя мнението, че двете страни трябва да търсят нови форми на сътрудничество, но смята, че не трябва да остава назад традиционно добрите ни връзки в отрасли като винопроизводство, хранително-вкусовата промишленост, фармацевтиката, туризма и недвижимите имоти.

Двамата се съгласиха, че е необходимо в най-скоро време да бъде назначен български съпредседател на Междуправителствената комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество (от руска страна този пост заема министърът на енергетиката на Руската федерация Александър Новак), чието следващо заседание трябва да се проведе в София в първата половина на 2015 година.

Миков се заяде с Борисов на тема икономика

Правителството на Бойко Борисов тласка страната в икономическа безпътица. Този кабинет управлява просто заради упражняването на власт...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика