Румен Овчаров: Енергетиката има нужда от независим от политиците регулатор

14476
Румен Овчаров: Енергетиката има нужда от независим от политиците регулатор
Снимка: БГНЕС

Въпросът е къде е държавата. Очевидно на нея й е удобно да има вечен виновник, с който да си бърше ръцете и краката. Така бившият министър на енергетиката Румен Овчаров коментира проверките, които управляващите назначиха на електроразпределителните дружества заради последните сметки за ток.

ДКЕВР трябва да се занимава с ЕРП-тата. Това не е работа на парламента. Според бившия министър в момента ситуацията може да се опише като "Страх лозе пази". Този кошмар ще бъде такъв според Овчаров, токато политиците се опитват да бъдат еднодневки.

Овчаров: Поевтиняване на тока ще има, когато ДКЕВР е наистина независима

Истинското намаление на тока ще стане факт едва когато ДКЕВР стане наистина се превърне в независим орган. Това заяви бившият енергиен ...

Енергетиката продължава да няма независим от политиците регулаторен орган. Трябва да бъде направена тази стъпка. Иначе ще си говорим за ланския сняг, коментира бившият министър в ефира на bTV. 

В тази връзка той разкритикува новия формат на ДКЕВР, който вече ще се избира изцяло от НС. Имало е предложение двама от членовете да се издигат от работодателските организации, двама – от профсъюзите, двама от потребителските организации, а за останалите да са нужни две трети от гласовете на народните представители.

Овчаров изрази мнение, че цената на тока няма начин да не се повишава. Въпреки това трябва да се направи преоценка на т.нар високотехнологични източници – заводските топлоцентрали, които продават ток на цени, по-високи и от тези на ВЕИ.

По отношение на тока от възобновяеми източници, бившият министър коментира, че има много хора, „които са влезли незаконно в този бизнес” и трябва да се преразглеждат договори.

Симеонов и Каракачанов поискаха вземане на лиценза на ЕРП-тата

Продължаване на процедурата по отнемане на лиценза на електроразпределителните дружества. За това настоява в официална своя позиция "Па...

Ситуацията с "Южен поток"

"Не може 4 години да обещаваш на руския президент, че другите проекти може да бъдат спрени, но „Южен поток” ще бъде реализиран, да станеш премиер и да кажеш, че той не съответства на европейското законодателство", подчерта Румен Овчаров. Според него и кабинетът „Орешарски”, и кабинетът „Борисов 2” имат вина за провала на проекта.

Тръбата не е нарушавала европейските директиви, а спирането й е по геополитически причини.

Посещенията на държавните секретари идват в ключови моменти”, коментира Овчаров и напомни, че след идването на Хилари Клинтън у нас сме загърбили „Белене” и сме пристъпили към изграждането на VII блок на АЕЦ „Козлодуй” с американски реактор, а сега около визитата на Джон Кери пропада „Южен поток”, докато страната ни е препотвърдила ангажимента си за нова ядрена мощност.

Ще видим дали и за какво ще глобяваме ЕРП-тата, извъртя Делян Добрев

Аз съм на газ и сметката ми за ток е много малко. Иначе имам чувството, че когато получиш сметка за 52 дни, значи тя ще е по-голяма и р...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика