Росатом: Реакторът за "Белене" става за "Козлодуй"

7101
Росатом: Реакторът за "Белене" става за "Козлодуй"

"Росатом" смята, че реакторът, изработен за АЕЦ "Белене", може да бъде използван за бъдещия седми блок на АЕЦ "Козлодуй". Това заяви вицепрезидентът на държавната корпорация Кирил Комаров.

"Завеждането на иска срещу българската НЕК не означава, че блокът няма да бъде използван за "Козлодуй", каза той, добавяйки, че оборудването за "Белене" "става" за инсталиране на бъдещия седми блок при наличието на подходящ проект.

Но Комаров отбеляза, че за "Белене" се е предвиждало изграждането на два блока, а реакторът за втори блок е почти готов, а за "Козлодуй" се предвижда само един нов енергоблок, предаде БГНЕС.

Комаров също така обясни, че основната част от иска, който във вторник "Атомстройекспорт" заведе в парижки Арбитраж срещу НЕК, е за вече изпълнени дейности, включително за произведено оборудване, а не са глоби.

Според него България до ден-днешен не е предлагала да се разтрогне договора за производство на оборудване за "Белене". По тази причина част от това оборудване все още продължава да се произвежда.

В края на март правителството на Бойко Борисов взе решение да замрази проекта за АЕЦ "Белене", а вместо него да строи седми блок за "Козлодуй". София изрази готовност да купи вече изработения от "Атомстройекспорт" реактор, който след време ще бъде инсталиран в "Козлодуй".

Редактор: Калина Здравкова

Уорлик дари 3 млн. долара за циклотронен център в БАН

В последния си работен ден в България американският посланик Джеймс Уорлик връчи дарение от 3 милиона долара за изграждането на циклот...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com