Росатом: Изявленията на българските власти са странни

8584
Росатом: Изявленията на българските власти са странни

"Росатом" окачестви като странни изявленията на българското правителство, че София няма да плати готовото оборудване за проекта АЕЦ "Белене". Това заяви заместник-генералният директор на държавната корпорация Кирил Комаров, предаде БГНЕС.

"Отнасям се с голямо уважение към нашите възложители и ситуацията, в която на нас не ни плащат за това, което вече сме направили, изглежда странна. Когато чета коментарите на някои представители на българската държава, че няма да плащат – това ми се струва странно", каза той, цитиран от РИА "Новости".

Комаров припомни, че проектът "Белене" съществува от 2006 г., а всички основни документи са подписани през 2008 г., включително документите, въз основа на които започна изработването на самото оборудване.

"До ден днешен не сме получили от българската страна никакво уведомление и предложение как да разтрогнем тези договори. По тази причина продължава изработването на това оборудване. За последните три години, започвайки от 2009, голяма част от него е произведена и приета от поръчителя. Нашите заводи не са предназначени да съхраняват това голямо оборудване. Българската страна може да вземе каквото решение пожелае – дали да строи или да не строи атомна централа", коментира Комаров, добавяйки: "Ние желаем това оборудване да бъде платено и сме готови незабавно да го доставим на възложителя".

"Росатом" смята, че реакторът, изработен за АЕЦ "Белене", може да бъде използван за бъдещия седми блок на АЕЦ "Козлодуй", заяви още Кирил Комаров, цитиран от Интерфакс.

"Подаването на иска срещу българската НЕК не означава, че блокът няма да бъде използван за "Козлодуй", каза той, добавяйки, че оборудването за "Белене" "става" за инсталиране на бъдещия седми блок при наличието на подходящ проект.

Но Комаров отбеляза, че за "Белене" се е предвиждало изграждането на два блока и реакторът за втория блок е почти готов, а за "Козлодуй" се предвижда само един нов енергоблок.

Той също така обясни, че основната част от иска, който във вторник "Атомстройекспорт" заведе в парижки Арбитраж срещу НЕК, е за вече изпълнени дейности, включително за произведено оборудване, а не са глоби.

В края на март правителството на Бойко Борисов взе решение да замрази проекта за АЕЦ "Белене", а вместо него да строи седми блок за "Козлодуй". София изрази готовност да купи вече изработения от "Атомстройекспорт" реактор, който след време ще бъде инсталиран в "Козлодуй".

Редактор: Сияна Любомирова

Путин не планирал да идва у нас

В момента в графика с чуждестранните посещение на руския президент Владимир Путин няма утвърдена визита в България. Това съобщи говор...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com