Росатом: "Белене" не е кула от карти

5616
Росатом: "Белене" не е кула от карти

Говорителят на "Росатом" Сергей Новиков опроверга спекулациите, че проектът за АЕЦ "Белене" не е привлекателен за инвеститорите. "В иска е посочена сумата, която трябва да се плати за направените разходи", заяви за БГНЕС говорителят на държавната корпорация /чиято дъщерна компания е "Атомстройекспорт"/.

Той съобщи, че става дума за суми: 1. по изпълнени дейности, за които са подписани съответните документи, но не е платено; 2. за изпълнени дейности, за които по някаква причина не са подписвани съответните документи, но са плащани пари от руската страна; 3. разходи за оборудване, което е изработено или се намира в много напреднал стадий на изготвяне. "Тази работа също вече е платена и ние сме готови да покажем оборудването, което очаква своето инсталиране на площадката на АЕЦ "Белене", уточни Новиков.

Сумата на иска включва и разходите, направени за издръжка в продължение на години на персонала и инфраструктурата на площадката на бъдещата атомна централа в "Белене". "Това също струваше пари", отбелязва Новиков.

"Тук не става дума за ефимерни или морални щети. Става дума за конкретни разходи, направени от руската страна или които руската страна е заплатила на подизпълнителите, включително чуждестранни, като концерна "Карсиб". Естествено е, че тези разходи на "Атомстройекспорт" трябва да бъдат възстановени, защото това са реални пари, които вече са платени", категоричен е говорителят на "Росатом".

След посещението на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев в Москва в края на март, т.е. буквално няколко дни след като правителството се отказа от строителството на "Белене", беше обявено, че е създадена смесена комисия. Тя трябваше да изчисли разходите, направени от двете страни по изграждането на втората българска АЕЦ.

Попитан дали тази сума е резултат от работата на комисията, Новиков заяви: "Това е паралелен процес. В рамките на комисията може да се продължи работата, никой не се отказва от тази работа. От друга страна, ние определихме нашите искания в този иск, за да може този процес също да тече успоредно. Тъй като ние вече имаме прецедент, когато НЕК ни е молела за отлагане на плащанията и това отлагане е предоставяно, при това много пъти, но въпреки това дължимите пари на "Атомстройекспорт" не са възстановявани".

Той още веднъж подчерта, че руската компанията не е получавала пари и за дейности, които и двете страни са признали, че са изпълнени и резултатът от тях е налице за българските възложители. "По тази причина е заведен иск преди всичко, за да се покрият вече направени разходи", категоричен е говорителят на държавната корпорация.

"Процедурата е следната. Веднага след завеждането на иск в Арбитража, отсрещната страна бива уведомявана. Затова смятам, че официалните български власти, по-конкретно НЕК, са уведомени", заяви Новиков.

Той още веднъж посочи, че руската страна е готова да покаже изработеното оборудване и да запознае българската общественост с целия обем от дейности, извършени по изграждането на "Белене", за да "могат българите да знаят, че проектът беше напълно реален, преди правителството да го замрази".

"Искам още веднъж да подчертая, че този проект беше абсолютно реален, а не някаква си кула от карти", заяви Новиков. В тази връзка той опроверга спекулациите, че проектът не е бил привлекателен за инвеститорите. "Инвеститори имаше, при това в този вид, който искаше българският възложител: руски инвеститор, но с миноритарен дял /под 51%/; руски плюс европейски инвеститор /френската "Алтран" и финландската "Фортум"/. Тези български искания винаги бяха удовлетворявани", добави говорителят на "Росатом".

"Атомстройекспорт" увеличи иска към Националната електрическа компания на България по проекта за изграждане на двата енергоблока на АЕЦ "Белене". Общата сума на увеличения иск е не по-малко от 1 млрд. евро.

"На 10 септември 2012 г. ЗАО "Атомстройекспорт" увеличи иска си към Националната електрическа компания на България (НЕК ЕАД) по проекта за изграждане на двата енергоблока на АЕЦ "Белене" по делото, намиращо се за разглеждане в Международния арбитражен съд към Международната търговска палата в Париж. Увеличението на иска е във връзка с това, че в настоящия момент проектът беше прекратен предсрочно от правителството на България, изтече срокът на действие на Споразумението от 29.11.2006, а НЕК ЕАД продължава да отказва да компенсира ЗАО "Атомстройекспорт" за понесените загуби и щети ", се казва в съобщение на руската компания, занимаваща се със строителството на атомни централи по руски модел в чужбина.

Редактор: Петър Проданов

Атомстройекспорт увеличи иска към НЕК

"Атомстройекспорт" увеличи иска към Националната електрическа компания на България по проекта за изграждане на двата енергоблока на А...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика