Родерик Мур към Борисов: България има по-голям интерес да диверсифицира енергетиката си, а не САЩ

8389
Родерик Мур към Борисов: България има по-голям интерес да диверсифицира енергетиката си, а не САЩ
Снимка: БГНЕС

Знаете, че нашият подход, не само в ядрената енергетика, е да окуражаваме България към енергийната диверсификация. Ние смятаме, че от страна на България има много по-голям интерес, отколкото от страна на САЩ. Това заяви пред БГНЕС Родерик Мур, временно изпълняващ длъжността посланик на САЩ у нас, във връзка с отказа на България от американската компания "Уестингхаус"(Westinghouse) за строителството на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй". 

Според американския дипломат страната ни е уязвима по отношение на проблеми с доставките на енергоносители и може да получи съдействие от САЩ срещу тази уязвимост. "Компанията "Уестингхаус" е една много, много силна компания с дългогодишен опит в страната”, заяви Родерик Мур.

Стана ясно колко точно ще струва изграждането на 7-ми блок на Козлодуй

5,3 милиарда долара ще струва строителството на 7 блок на АЕЦ "Козлодуй". Това е уточнено по време на срещата в министерството на ене...

Днес премиерът Бойко Борисов обясни отказа за участието на "Уестингхаус" в строителството на 7-ми блок на българската АЕЦ с факта, че му е било предоставено „меморандумче” за проекта без ясни показатели за финансиране, инвестиции и печалби за след 10 години. "Отношенията България-САЩ не са само бизнес, а морал и геополитика. Не е въпросът само да спечелим долар или 100. Отношението на България към САЩ е като към страна, която е за пример. Не трябва да гледате само вашата страна. Гледайте и моя проблем, защото това отива на електромера на всеки български гражданин и когато не сме безкрайно прозрачни, ясни и точни, възникват съмнения. Затова именно казах, няма хубава корупция, няма хубави нарушения, просто трябва да бъдем към всички еднакви", заяви Борисов.

"Можехме да действаме незабавно по „Уестингхаус”, ако имахме ясен план за финансиране, инвестиции и планирани печалби за всяка година, а не колко по-малко ще загубим", каза обаче той . "Трябва да говорим за печалби, а не за по-малки загуби", заяви също така премиерът.

"Уестингхаус“ има много възможности, предлага много услуги, и не само в изграждането на ядрени обекти, но и може да предложи други услуги, които може да заинтересуват България. Несъмнено, ако имате планове за сфери, от които американският бизнес, включително компанията „Уестинхаус“ се интересуват, хубаво е тя да остане в играта“, коментира от своя страна въпроса Родерик Мур.

В петък след срещата си с Доналд Туск Бойко Борисов заяви, че газопроводът „Южен поток”, който е добър проект за България, отдавна щеше да се строи, ако неговото правителство не беше паднало от власт през февруари 2013 г. Ако не ви бях спрял и на “Уестингхаус” седми реактор, още 20 млрд. щеше да търси България, добави той, имайки предвид проекта за изграждане на 7 блок на АЕЦ „Козлодуй“ по американска технология.

Петкова: Досега плащахме на "Мариците" без да работят

Подписаното днес споразумение с американските централи в „Марица-Изток” е успех, резултатите са добри и станаха факт след с...

Проектът седми блок на АЕЦ "Козлодуй"

В края на 2013 г. след посещението на тогавашния министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в САЩ беше взето решение България да построи един реактор по технологията АР-1000 на американския гигант „Уестингхаус“ на площадката в Козлодуй. През декември същата година страните влязоха в ексклузивни преговори, последвали предпроектно проучване за изграждане на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй", проведено след търг. "Уестингхаус" трябваше да предостави цялото оборудване за реактора, проектирането, инженеринга и горивото за него. Планираше се реакторът АР-1000 да влезе в експлоатация до 2023 г. От “Уестингхаус” съобщиха, че проектната цена на 7-ми блок в АЕЦ "Козлодуй" е около 5.3 млрд. долара, а цената на тока от новата мощност би била 75 долара на мегаватчас. 

"Уестингхаус Електрик Къмпани", компания от групата "Тошиба Корпорейшън", е лидер в ядрената енергетика и водещ доставчик на продукти за атомни електроцентрали и технологии за енергийни компании по целия свят. Американската компания е на българския пазар отдавна. Между 2001 и 2007 г. "Уестингхаус" модернизират всички несвързани с безопасността системи за управление на 5-ти и 6-ти блок в АЕЦ "Козлодуй". 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика