Рискуваме да връщаме европари заради газовата връзка с Румъния

6182
Рискуваме да връщаме европари заради газовата връзка с Румъния

След две години безплодни усилия, опитите да бъде изградена газова връзка между Русе и Гюргево тръгват отначало. Причината - "Булгартрансгаз" не можа да сключи договор с избрания преди три месеца изпълнител на поръчката – фирмата "Станилов" ЕООД, информира Mediapool.

Процедурата е прекратена и обявена отново с решение на борда на "Булгартрансгаз" в четвъртък (3 септември), съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред журналисти. Причината - "Станилов" не могла да се договори с един от подизпълнителите си, "ЛМР Дрилинг". Този подизпълнител трябваше всъщност да е основният двигател на проекта и да прокара тръбата по дъното на река Дунав.

ЕК посочи интерконектора България - Сърбия за най-важния проект на Балканите

Основен приоритет за Европейския съюз на Балканите е изграждането на газовата връзка между България и Сърбия и свързването с газовия ...

Тъй като "Станилов" няма право да сменя подизпълнителя, а в спечелената от нея процедура бяха отстранени останалите трима кандидати с мотив, че документите им не отговорят на изискванията, сега се обявява нова обществена поръчка. Заради провала, "Станилов" ще изгуби банкова гаранция от 45 хил. евро.

България ще трябва да почака още поне два-три месеца докато се избере нова компания за пробив на геоложката структура по подводното трасе на тръбата. Опитът на предишния изпълнител – румънски консорциум, воден от фирмата "Кала", завърши плачевно със загубени сонди в каверните на реката.

Европейския съюз отпусна близо 9 млн. евро за проекта. Газовата връзка е част от идеята за диверсификация на енергийните ни източници. Според последната, дадена от Брюксел отсрочка, интерконекторът трябва да е пуснат в експлоатация до края на 2016 г. иначе ще трябва "Булгартрансгаз" и румънската "Трансгаз", които реализират проекта, да връщат парите.

По отношение на интерконектора с Гърция, България чака гръцкото правителство да вземе инвестиционно решение.

Борисов пред САЩ: Най-напред сме с интерконектора с Румъния

Възможностите за диверсификация на източниците и трасета като гаранция за енергийна независимост, обсъдиха на среща министър-председат...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика