Рисковете за България от гръцката криза - вносът на българи и износът на стоки

11374
Рисковете за България от гръцката криза - вносът на българи и износът на стоки
Снимка: Getty Images/Guliver

Гърция, заедно с Испания, спори за първото място в ЕС по български работници. Злите езици говорят за 200 000 души, а това е потенциален много сериозен проблем за България, посочи бившият социален министър Иван Нейков пред Нова телевизия.

Според него дори половината от тези хора да се върнат заради кризата в Гърция, особено след отговор "не" на днешния референдум, а не е ясно всъщност колко голям е броят на евентуално връщащите се, това ще удари в две посоки. Първо, социалната система на България ще бъде натоварена и второ – няма да има приток на пари точно от тези иначе работещи в Гърция българи, заяви бившият министър.

Гръцкият референдум - колко лошо е положението в страната?

С просрочените плащания в размер на 1,6 млрд. евро, които Гърция не плати на МВФ на 30 юни, перспективите за гръцкия финансов хаос ст...

За разлика от кризата в Испания от 2009 година, когато се върнаха българи само за по една година, то сега с Гърция случаят няма да е същият, предупреди Нейков.

Вторият риск е износът ни за Гърция. Ние имаме износ за 3 млрд. лева към южните ни съседи, посочи червеният депутат Румен Гечев. Как ще пренасочим този износ, къде – към Румъния ли, попита той и припомни, че има руско ембарго, че износът в Гърция е доста затруднен. Това, което става в Гърция, не е добре за България в средносрочен и дългосрочен вариант. Ние трябва да имаме различни варианти при различно развитие на гръцката криза, настоя Гечев.

Проблемите на Гърция

Ясно е, че САЩ и Европа искат смяна на правителството в Гърция. Каквото и правителство да дойде в Гърция обаче, страната не може да изплаща 300 млрд. евро дълг. Сега едрият международен капитал иска Гърция да плаща 30% от износа си по дълговете. За сравнение след Втората световна война този процент за Германия е бил 3 на сто. Нали разбирате, че това не може да се случи, заяви категорично Гечев.

Ренци успокоява: Бяхме като Гърция, но вече не сме

Италия, която допреди три-четири години бе "другар по нещастие" на Гърция, вече не е на същото ниво и италианците не трябва да се стр...

Румен Гечев заяви и, че трябва да се помни кой докара нещата дотук. Нека не забравяме ПАСОК и „Неа Демократия” - двете гръцки фамилии, които се държаха безотговорно, да не забравяме, че голяма американска банка като Goldman Sachs помогна на ПАСОК и Симитлис да се направи счетоводна измама за Маастрихтските критерии и да изглежда, че Гърция ги покрива, за да е член на еврозоната. Къде бяха и органите на еврозоната в този момент, попита Гечев. Кой ще поеме отговорността за счетоводната лъжа?

Гърция трябва сама да реши какво иска – това е нейно право, право на гърците. Не одобрявам подмятанията, които се засилват и в Европейския парламент, че Алексис Ципрас е виновен за всичко, обобщи евродепутатът от Ангел Джамбазки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика