Рекордно поскъпване на плодовете и зеленчуците

26379
Рекордно поскъпване на плодовете и зеленчуците
Снимка: БГНЕС

Рекордно поскъпване на плодовете и зеленчуцитев края на есента отчитат стоковите борси. Пазарите са залети с вносна продукция от Полша и Македония, съобщи Нова телевизия.

Необичайното поскъпване се дължи на проливните дъждове. Реколтата на български зеленчуци и плодове тази година е три пъти по-малка в сравнение с миналата година. Цяло лято производителите скубаха цели плантации, унищожени от болестите вследствие на прекомерната влага. Затова и в момента по борсите и пазарите у нас българската стока е дефицит. И още нещо необичайно, което в момента се наблюдава - полски и македонски домати и краставици изместиха евтиния внос от Турция.

Започват масови проверки на търговията с плодове и зеленчуци и храни от животински произход

Националната агенция по приходите и Българската агенция по безопасност на храните започват масови проверки на търговията с плодове ...

Цените на зарзавата се задържат високи и през есента. В момента най-масовите зеленчуци -доматите, се продават най-скъпо, като розовите стигат до 3 лв. за килограм на едро. С цял лев са поскъпнали българските чушки. Килограмът им е 2 лева. Производителите обясняват, че това се дължи на непредвидените разходи.

За 50 ст. се е търгувало зелето миналата година, сега в Пазарджишко струва 80 стотинки. Чувствително е покачването на цената на карфиола и патладжаните, които са 1,60 лева. Българско грозде тази година почти няма на сергиите. Николай Стоянов отглежда 25 дка масиви в Брестовица. Добивите са ниски. Затова и цената на родното грозде е висока.

В момента българският пазар масово е залят от полски и македонски домати. Те изместиха турските с по-добрия си вкус и външен вид, но са само с 50 ст. по-евтини от родните. За потребителите затварянето на буркани вече е скъпо удоволствие.

Македонски и италиански са и ябълките, които в момента ядем, на цени двойно по-високи от българските.

Производителите вече могат да подават заявления за компенсации заради руското ембарго

От днес българските производители на плодове и зеленчуци подават заявления за компенсации на загубите, които ще претърпят заради наложе...

Прогнозата и на производителите, и на търговците е, че сегашните цени на плодовете и зеленчуците ще се запазят непроменени и през зимния сезон.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика