Рекордно ниска инфлация

30707
Рекордно ниска инфлация
Снимка: Getty Images / Guliver

Годишната инфлация до края на февруари е минус 2,6%, обявиха от НСИ. Това е абсолютен рекорд - най-ниската инфлация, откакто националната статистика отчита движението на цените.

След като през януари месечната инфлация беше минус 0,2%, за февруари е минус 0,4%, сочат данните на НСИ.

Инфлацията е минус 0,6% от началото на годината

Инфлацията от началото на годината (февруари 2014 г. спрямо декември 2013 г.) е минус 0.6%. Месечната инфлация за февруари т.г. е минус...

Така се продължава тенденцията от миналата година, когато през седем от месеците беше отчетено падане на цените. В резултат се стигна до тази рекордно ниска годишна инфлация, предаде Стандарт нюз.

Конкретно през февруари отрицателната инфлация се дължи на падането на цените на дрехите (-2,3%), обувките (-4,7%), бензина (-1,6% за А95Н), както и на редица домашни уреди като хладилници и фризери (-1,3%), готварски печки (-1,7%), и телевизори (-2,1%). През февруари са паднали и цените на редица храни като свинско месо (-1,3%), пилешко (-1%), олио (-1,3%), домати (-9%), марули (-5,1)%, и захар (-4,1%), но като цяло за всички храни има ръст на цените с 0,2%. Жилищното обзавеждане, както и обичайните стоки за поддържане на дома през февруари са поевтинели с 0,8%.

Падането на цените може да е добро за отделния потребител, но не е здравословно за икономиката като цяло, защото ограничава желанието на фирмите да инвестират и съответно да разкриват работни места. А това пък задържа ръста на доходите. При отрицателна инфлация обаче хората, които имат работа, могат по-лесно да планират семейния си бюджет, а оттук и да повишат потреблението си. Падането на цените се отразява много добре и на хората с депозити в банките. За година на всеки 100 лв. на влог в банка гражданите са спечелили близо 7,5 лв.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика