Реколтата от слънчоглед и царевица е в трагично състояние

16124
Реколтата от слънчоглед и царевица е в трагично състояние

Вече може да се каже, че жътвената кампания е приключила като над 80% от реализирана пшеница е с много добри хлебопекарни качества. Това каза зам.-председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов, предаде Фокус.

По думите му в момента цената за килограм пшеница се движи между 42 и 44 стотинки за килограм, което е над 20% от цената на зърното миналата година. И тази година се забелязва пряко отношение на цените на борсите върху вътрешните цени и ако има спекулация с цената на зърното, то е на световно равнище, коментира Христов. Очакват се и загуби от реколтата, категоричен е зам.-председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Земеделци: Производството на чесън замира

Чесънът е поредната зеленчукова култура, която е на път да бъде ликвидирана от българското селско стопанство. На това мнение са произв...

„Тази година, нещо което рядко се случва, се очаква да има пропаднали площи на слънчоглед. Ние хубаво говорим за ечемик и пшеница, за култури които сравнително добре се представиха, но заради последните валежи, с малки изключения в страната, пролетните култури – слънчоглед и царевица, са в трагично състояние. Дори и тези високи цени на пшеницата няма да могат да компенсират загубите от пролетните култури”.

Цената на хляба у нас е почти два пъти по-ниска от средната цена на хляба в ЕС, припомни Радослав Христов и допълни, че когато една цена е нереално висока или ниска, някой страда. Според него, когато е нереално висока, страда потребителят, а когато е прекалено ниска, някъде има изкривяване. Всяка намеса на държавата в цените на каквото и да е противоречи с принципите на пазарната икономика, е категоричен Христов.

Редактор: Яна Баярова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com