Реформаторският блок има двама кандидати за гуверньор на БНБ?

6211
Реформаторският блок има двама кандидати за гуверньор на БНБ?
Снимка: БГНЕС

След като през миналата седмица сегашният управител на БНБ Иван Искров открито прикани парламента най-после да му намери заместник, в публичното пространство вече усилено се спрягат имена за поста.

Според агенция ПИК Реформаторският блок вече е готов с две кандидатури. Става въпрос за Димитър Радев и Николай Георгиев.

Искров много иска да бъде сменен, но сам няма да си иде, щяло да стане хаос

Няколко месеца ви чакам - изберете управител. Направете ми подарък - вдругиден имам рожден ден. В момента, в който ми покажете, че ст...

Роденият на 12 юли 1956 г. Радев от години живее в САЩ. В момента ръководи мисия за техническа помощ на Международния валутен фонд за т.нар. "тежки" държави от Източна Европа, Централна Азия, Близкия изток и Африка. Кариерата на Димитър Радев е започнала във финансовото министерство през 1980 г. Той е бил директор на "Финанси на областите и общините", главен директор на управление "Бюджет". В периода 1992 до 2001 година е заместник-министър на финансите и отговаря за бюджета и държавните разходи. През 2007 година е предложен от правителството на Сергей Станишев за заместник-управител на Банката за развитие на Съвета на Европа.

Роденият през 1965 г. в Бургас Николай Георгиев пък е завършил УНСС - "Макроикономическо планиране". Той има магистърска степен по икономика от университета в Делауеър и докторска степен от университета в Мериленд. За кратко през 2000 г. и 2001 г. Николай Георгиев е заместник-финансов министър, предложен от финансовия министър тогава Муравей Радев. След това отива в МВФ и стана представител на България в централата на фонда. Георгиев е работил и в изследователския отдел на Световната банка, от където дойде бившият финансов министър Симеон Дянков. През 2007-2009 година Георгиев отговаря за ЮАР, след което оглавява мисията на фонда за Молдова. Според последните съобщения на 5 март тази година той оглави мисията на фонда за Украйна. От ПИК твърдят, че съпругата на Георгиев - Румяна Тихолова, е била шеф на икономическия отдел на "Дневник".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com