Реформаторите ще гласуват против готвената пенсионна реформа

29176
Реформаторите ще гласуват против готвената пенсионна реформа
Снимка: БГНЕС

Снощи имахме заседание на парламентарната група и взехме решение, че ще гласуваме против поправките за пенсиите, които бяха договорени от ГЕРБ и синдикатите. Това заяви Найден Зеленогорски, който е вторият човек в Движение България за гражданите.

Разбрах от телевизията, че има подписан меморандум между ГЕРБ в лицето на Бойко Борисов и синдикатите. Това е абсурдно – такива решения се вземат в Министерския съвет, трябва да има широка дискусия, не бяха канени и работодателите. Нашето предложение е да отложим това решение, каза Зеленогорски. Той даде пример, че в личната му партида в условен пенсионен фонд има натрупани 8-9 хил. лева. Вероятно те ще станат 20 хил. лева докато се пенсионирам, т.е. ще вземам 80-90 лева допълнително на месец за пенсия. Нямам обаче гаранция, че това ще се случва при новото предложение – може би ще има коефициенти за увеличение, но не знам, подчерта Зеленогорски.

И държавният бюджет беше приет на второ четене в Бюджетната комисия

Комисията по бюджет и финанси прие на второ четене държавният бюджет за 2015 година. Станах ясни и подробности относно осигурителните в...

Заради много дискусии не се обясни добре реформата, каза депутатът Димитър Главчев пред Нова телевизия. Той опроверага твърдението, че трябва изрично да потвърдите, че оставате в универсален пенсионен фонд и каза, че няма да бъдете махнат, освен ако изрично не решите да отидете в НОИ. На въпрос защо не мога да се върна в универсален пенсионен фонд, ако съм отишъл веднъж в НОИ, Главчев не отговори. Въпросът беше два пъти, като Главчев и Зеленогорски накрая припомниха, че НОИ представлява солидарна система. И потвърди, че всички, които почват работа за пръв път през 2015 година, трябва до една година да кажат дали искат да се осигуряват в универсален пенсионен фонд – ако не кажат изрично до една година, остават в НОИ. Мисля, че това е справедливо, заяви Главчев.

На въпрос ако фалира универсален пенсионен фонд, Главчев каза, че най-вероятно държавата щяла да го гарантира. Който иска доходност, остава в частния фонд, който иска в сигурност, да седи в НОИ, заяви депутатът от ГЕРБ. Откъде знаете, че в НОИ е по-сигурно, попита Анна Цолова. Само четири държави в ЕС имаше системата, която имаме сега. В Полша и Чехия вече дадоха избора, който и ние даваме. А работодателите от КРИБ подкрепят предложението, хвърли бомбата Главчев. Припомняме, че председател на КРИБ е Кирил Домусчиев, който в серия от интервюта казваше колко по-добър политик е Борисов.

Ако синдикатите казват, че Владислав Горанов сам е взел решението, лъжат, продължи Главчев. А Зеленогорски призна, че има опасения за управлението на част от универсалните пенсионни фондове, но за целта трябва да има по-строга регулация. Но за три дни да вземеш решение, което представлява реформа за 15 години напред, е безумно, смята Зеленогорски.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com