Реалистично било в следващия бюджет на ЕС да има повече пари за България

4245
Реалистично било в следващия бюджет на ЕС да има повече пари за България

Eвродепутатът от левицата Ивайло Калфин смята, че е реалистично за България да бъдат предвидени повече пари в следващия седемгодишен бюджет на ЕС.

В предаването "Събота 150" Калфин обясни, че размерът на средствата за периода 2014-та - 2020-та година ще зависи от това как ще бъдат разпределени парите по различните политики:

FT: Банковият съюз няма да разреши кризата

Лидерите в еврозоната проведоха среща миналата седмица, която беше успешна, но не заради причините, които си мислите. Това, което б...

Реалистично е да се получи по-голяма сума, теоретично е възможно, от България, даже и да има съкращаване на бюджета, ако има преразпределение в неговите приоритети. Примерно, говори се, че ако се намалят средствата за кохизионна политика, те не трябва да се намаляват от най-бедните региони, а българските са такива. Така че, даже и да има общо намаление, засега поне, както вървят преговорите, надявам се за България да няма значително намаление. Не е реалистично да очакваме и значително увеличение на средствата.

Според Калфин определяща роля ще играе и начинът, по който България досега усвоява европейските пари. Проблем той вижда и в пренасочването на пари от едно към друго перо:

Последно това, което се разбира, е, че вместо водоснабдяване и структура за ВиК, ние, примерно, ще пренасочим парите към купуване на автобуси за градския транспорт. Средства от дунавската стратегия и укрепване на брега на Дунав отидоха в софийското метро. Това по принцип е възможно, но тогава, когато се гледа ефективност на разходите, може някой да ни каже "уважаеми, това не ви подпомага икономиката по никакъв начин".

Калфин прогнозира трудни преговори по следващия евробюджет заради натиска за намаляването му, който оказват страните, внасящи най-много пари в общата каса.

Самарас изгони депутат, бил против антикризисните мерки

Гръцкият министър-председател Андонис Самарас е изключил член на парламента, които публично се е противопоставил на правителствените ан...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com