Разполагаме с 2,1 млрд.лв. по ОП "Развитие на човешки ресурси"

17913
Разполагаме с 2,1 млрд.лв. по ОП "Развитие на човешки ресурси"
Снимка: Thinkstock

Днес официално бе дадено началото на новата Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Тя бе "открита" в Пловдив от социалния министър Ивайло Калфин, предаде БГНЕС.

Размерът на средствата по тази програма в периода 2014-2020 е малко над 2 млрд. и 136 хил. лева. Акцент е поставен върху подкрепата и мерките за ограничаване на младежката безработица, което е и един от най-сериозните европейски приоритети в тази сфера.

Първата мярка по Оперативната програма е свързана именно с младежката безработица и стартира още този месец. В нея са предвидени 8 000 места за млади хора до 29 години, които ще постъпят първоначално на платен 6 месечен стаж, като разходите на работодателите изцяло се покриват от програмата, а в следващите 6 месеца това се отнася само до социалните осигуровки на наетите. Интересът към тази програма е голям, каза Калфин, над 13 000 места са заявили работодателите, сега всичко зависи от младите. В първите две години за младежка безработица ще бъдат дадени 30 млн. лв. Програми, в които работодателите се окуражават да наемат млади хора с тенденция да ги задържат на постоянна работа, са най-ефективни, цитира Калфин заключение, направено на експертен съвет в Брюксел.

Друг приоритет в новия програмен период на ОП "Развитие на човешките ресурси" са продължително безработните и неактивни лица на възраст между 34 и 50 години. Има мерки и за подкрепа на хората в предпенсионна възраст. Председателят на социалната комисия в парламента Хасан Адемов обясни, че много работодатели се въздържат да наемат лица на тази възраст на работа заради обезщетенията, които си плащат при навършване на пенсионна възраст. В ход е идеята да се обсъди възможността средства от програмата да бъдат заделени за покриване на част от тези обезщетения.

За борбата с бедността и насърчаване на социалното включване са предвидени над 658 млн. лв.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика