Раздор и сред експертите: КТБ не може или може да се спаси

12760
Раздор и сред експертите: КТБ не може или може да се спаси
Снимка: БГНЕС

Съвършено сигурно беше, че при поставянето на КТБ под специален надзор, най-скъпият вариант беше обявяване на несъстоятелност. Но след като четири месеца решението беше бавено, този най-труден и най-неприятен вариант става факт и КТБ си върви към закриване. Това заяви финансистът Емил Хърсев.

Решението на парламента за КТБ, взето засега в Бюджетната комисия, си е една нова отстрочка, добави финансистът. Според Хърсев Оманският държавен фонд в никакъв случай не е офшорка, докато вече има съмнение, че другият инвестиционен фонд е всъщност офшорка.

Цацаров: КТБ е чисто присвояване

Дупката в Корпоративна търговска банка /КТБ/ в размер на 4,2 милиарда лева е свидетелство за безстопанственост и присвоявания, извърш...

Бюджетната комисия в парламента смята, че като промениш запетайка или няколко думи в закона, ще спаси КТБ. Банка със 70% лоши кредити не може да бъде спасена – когато нещо е фалирало, то е фалирало, категоричен беше икономистът Георги Ангелов пред Нова телевизия. КТБ не може да си върне активите, с които уж се гарантират кредитите. Тези 70% масово минават през офшорки и много трудно може да има събираемост – тя ще е частична при всички случаи, каза Ангелов.

КТБ не е управлявана като банка, а като империя. Ако КТБ фалира, това не струва нищо на бюджета т.е. на данъкоплатците. Спасяването на КТБ струва милиарди на бюджета и се отчита като свръхдефицит, заяви Ангелов. Банката не е жизнеспособна, за да бъде спасена, добави той. Хърсев обаче не се съгласи, защото примерно ако Топлофикация фалирала, пак щяло да се товари бюджета. И посочи, че "с една програма за саниране" КТБ щяла да стане жизнеспособна.

Утре например ще фалира „Кремиковци” и ще искат 1 млрд. лева да го спасят. Ми даваме милиард, спасяваме го, но държавата фалира, възмути се Ангелов. Ако някой иска да даде 5 млрд. лева да спаси КТБ, хубаво, но инвеститорът идва и иска държавата да помага, каза икономистът. Не знаем какво точно иска инвеститорът, възрази Хърсев. Но ако и аз бях инвеститор, и аз щях да искам държавно участие, за да няма отново „ситуация”.

В 9:00 часа се очаква да бъде входирана оферта от потенциалните инвеститори – от над 2 млрд. лева и това ще е достатъчно, за да може КТБ да тръгне да се оздравява, казват вложители в банката.

БНБ: Няма оферта за КТБ от Оманския фонд

БНБ отрече информацията за това, че е постъпила оферта от Консорциума на Оманския фонд за поставената под особен надзор Корпоративна тъ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика