Радост на МС: Бюджетът е с милиони по-добре, ГЕРБ ще управлява 20 години

15190
Радост на МС: Бюджетът е с милиони по-добре, ГЕРБ ще управлява 20 години
Снимка: БГНЕС

Към настоящия момент приходите в бюджета са с 820 млн. лв. повече от същия период на миналата година. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на днешното правителствено заседание, на което темата беше обсъдена, показва стенограмата. И извади извод, че подобряването на нещата означавало, че хората очаквали ГЕРБ да управлява още две десетилетия.

Повечето приходи в хазната Борисов обясни, че се дължат на активната и постоянна борба с контрабандата. "Мисля, че за всички е ясно, че ако не бяхме застанали на пътя на тези пари, 820 милиона в днешния ден щяха да са си пак там, където са били миналата година", каза премиерът.

Цифрата за "плюса" беше казана от финансовия министър Владислав Горанов. "Доста пари са на пръв поглед, но ние имаме да пълним дупка от 2,5 милиарда. Тоест, на 30% сме си свършили работата", уточни Горанов.

Според Горанов вече имало много резултат от подхода "да се прави политика чрез разходите, а не чрез приходите". Финансовият министър счита, че с тази политика се е върнало доверието на инвеститорите към България. "На 26-ти, утре, ще се извърши settlement на 3 милиарда и 100 милиона евро по сметки на българското правителство от емисията, която приключи във Виена на 19 март. Три транша, много успешни се оценяват от пазара, никога не правени в Централна и Източна Европа, Средния изток и Африка. Изкуших се да предложа и 30-годишна емисия и щеше и 30-годишна да стане, но реших да не прекалявам", казва Горанов, а Борисов веднага "блесва": "Това са минути за реклама".

ДПС обърна палачинката за дълга, АБВ и ББЦ също тръгнаха натам

ДПС, АБВ и групата на "България без цензура" буквално смениха мнението си за минути за вземането на нов външен заем след втората за ден...

"На държава, на която кредитният рейтинг е близък до junk, сиреч „боклук“, да вземеш от пазара 3 милиарда и 100 милиона евро при лихва средно за емисията 2,55% и да направиш за България, която до вчера не се знаеше кой я управлява, двадесетгодишна ценна книга при фиксирана лихва 3,1%, която ще връщаме на 26 март 2035 година – това си е доверие", посочва Горанов след репликата на премиера.

Според Борисов тези цифри означавали, че "хората разчитат в следващите 20 години да управляваме ние, за да могат да си вземат парите. Това са 3 милиарда и 100 милиона евро, няма от кой да ги вземат", уточнява лидерът на ГЕРБ и държавата. И добави, че досега от Фонда за гарантиране на влоговете са разплатени 3,544 млрд. лева.

"Ние имаме само една единствена цел – имуществото да бъде върнато в полза на държавата и след това, когато бъде разпродадено, парите да си влязат в бюджета. Сиреч, данъкоплатците да не загубят пари. Това ще бъде огромно недоволство на много бизнесмени, но в случая най-милото за нас си е държавата и хората, които на никого не са длъжни да плащат пари", обяснява Борисов картинката около КТБ.

"Тази година ще попълним дупката в бюджета, 2016 г. това, което изкараме повече, ще ви дам да похарчите - за болници, за хеликоптери, за армия, за МВР, за социални, да не забравя „Бърза помощ“, да строим, да оправим свлачищата и срутищата – над 200 са вече, жп линии", обобщава премиерът.

И в парламента както и пред него - печатане на пари и дългови роби

След като картинката пред Народното събрание се изрази - против Кери-Мери и новия дълг, в парламента дебатът горе-долу придоби същите о...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика