Радев представи подуправителите на БНБ, депутати поискаха оттегляне на номинациите

4864
Радев представи подуправителите на БНБ, депутати поискаха оттегляне на номинациите
Снимка: БГНЕС

Днес парламентът гласува избора на подуправители на Българска народна банка (БНБ). Гуверньорът на централната банка Димитър Радев представи пред парламента номинациите за подуправители, като изтъкна опита им в ръководенето на банковата система. След представянето им обаче започнаха разгорещени изказвания от страна на народните представители срещу номинациите, като депутати поискаха от Радев да оттегли предложенията си.

Всеки от кандидатите за подуправители на БНБ е експерт с безупречна репутация, заяви управителят на БНБ Димитър Радев, предаде БГНЕС. "Всеки ден подуправителите на БНБ взимат важни решения и носят отговорност. Тримата кандидати са професионалисти. Избирането им ще осигури предсказуемост на БНБ в изпълняването на функциите на Централната банка", увери Димитър Радев.

Менда Стоянова съветва новия управител на БНБ

"Цялата енергия на управителя на БНБ трябва да се съсредоточи върху реорганизиране на работата на банковия надзор, за да е сигурно, че ...

Той представи поотделно и тримата кандидати за негови заместници. Радев предлага Димитър Иванов Костов за кандидат за подуправител - ръководител на управление "Банков надзор", Калин Димитров Христов за кандидат за подуправител - ръководител на управление "Емисионно" и Нина Иванова Стоянова за кандидат за подуправител - ръководител на управление "Банково" на Българската народна банка.

"Изборът на ръководител на управление "Банков надзор" е от изключително значение. Димитър Костов е много уважаван специалист, добре познат. Той е сред най-високо квалифицираните банкови специалисти в България. Костов познава отлично работата на "Банковия надзор", каза Радев.

"Целият Управителен съвет (УС) на БНБ носи отговорност за това, което стана с КТБ", каза във връзка с предложените номинации депутатът от БСП Румен Гечев по време на представянето и изслушването на кандидатите.

"Има преки загуби от 4 млрд. лв., които са били раздадени под формата на лъжекредити. Има вреди за много повече милиарди лева върху българската икономика. Ние и наследниците ни ще трябва да плащаме за това, че бюджетът на Република България беше ангажиран за това толкова средства да отидат за КТБ", заяви Румен Гечев. Той припомни, че позицията на БСП се подкрепяше от почти всички политически сили. "Оставката на целия УС беше подкрепа от почти всички политици, включително ГЕРБ. В интервю преди време премиерът Бойко Борисов казва, че целият УС на БНБ трябва да си хвърли оставката и да бъде сменен с нови хора", подчерта Гечев.

Димитър Радев е новият управител на БНБ

Димитър Борисов Радев е новият управител на Българска народна банка (БНБ). Това решиха народните представители на днешното си извънредн...

Народният представител от Патриотичния фронт Емил Димитров също цитира медийни публикации, свързани с искане на оставки на целия УС на БНБ от председателя на парламента Цецка Цачева, премиерът Бойко Борисов, както и председателят на Бюджетна комисия Менда Стоянова. "ПГ на ПФ няма да участва в гласуването за избор на подуправители на БНБ и няма да легитимира управителен съвет, който вече се е компрометирал", каза Димитров

Досега било, каквото било, от сега пак същото. ПФ няма да участва в гласуването на подуправители на БНБ и няма да легитимира УС, който вече се е компрометирал", добави депутатът от партията на Валери Симеонов.

Г-н Радев, с тези кандидатури и най-вече на Димитър Костов не постигате ефекта да стабилизирате БНБ, а да продължат проблемите. С тези думи депутатът от Реформаторския блок (РБ) Мартин Димитров се обърна от парламентарната трибуна към управителя на БНБ, предаде "Фокус”. „Има опасност да се самобламирате.

"РБ няма да подкрепи нито една от кандидатурите, които Димитър Радев представя за подуправители на БНБ", каза Димитров. По-добре да оттеглите най-вече кандидатурата на Димитър Костов, отколкото да дестабилизирате БНБ”, призова Димитров и поиска мястото му да заеме някой с безспорен авторитет. „След КТБ начело на „Банков надзор” трябваше да застане някой, който никакви проблеми не е имал с банковия сектор, а не да предложите финансовия министър на Жан Виденов”, уточни Мартин Димитров. Той попита още Димитър Радев дали запазването на „старо лице” в новия състав на подуправителите на БНБ е добър знак и дали с кандидатурите, които е поставил, печели общественото доверие.

Димитър Радев: "Банковият надзор" е приоритет номер едно за реформа

Реформата на банковия надзор е очевиден приоритет. Това заяви кандидатът за управител на БНБ Димитър Радев, излъчен от ГЕРБ, на изслу...

От своя страна депутатът от ПФ Славчо Атанасов заяви, че Димитър Радев е маша в ръцете на 2 политически сили, които се знае кои са.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика