Радан Кънев: Цацаров има основание да разследва Пеевски

7739
Радан Кънев: Цацаров има основание да разследва Пеевски
Снимка: БГНЕС

Интервюто на Цветан Василев пред "Гласове" дава основание на главния прокурор Сотир Цацаров да разследва Делян Пеевски. Има достатъчно данни, за да има разследване. Това каза лидерът на ДСБ Радан Кънев.

Интервюто на Цветан Василев показа едно – КТБ е била политически инвестиционен фонд. Там спестяванията на българските фирми и граждани са използвани за създаване на „компании със специално предназначение” (SPV). Вземат се милиони и милиарди заеми, дават се на някоя куха фирма (SPV) като заем и с тези пари фирмата взема някой стратегически актив. БТК как се придоби – по този начин. „Булгартабак” как – по този начин, заяви Кънев.

Василев готов да се изправи пред Комисията "КТБ"

В Анкетната комисия към Народното събрание, ангажирана със "случая КТБ АД", от името на "Бромак" ЕООД, беше внесен сигнал, заедно с п...

На въпрос на Нова телевизия кой е собственик на „Булгартабак”, Кънев отговори – откъде да знам, нямам достъп до класифицирана информация. Кънев посочи още, че интервюто на Василев показва как той и Пеевски са си сътрудничили за изграждане на тази бизнес империя.

Никога не съм казвал, че имам пълно доверие на Бойко Борисов – имам му лично доверие. Бездействието на институциите е било факт, каза Кънев в отговор на въпрос, че империята на Василев се е развила неимоверно точно по времето на първото управление на Бойко Борисов.

По думите на Кънев обаче сега институциите реагират по-адекватно. Реагира ДАНС, реагира и НАП, посочи той.

Според Радан Кънев „този валяк”, който е представлявал КТБ, е насочил парите от еврофондовете към това политици да си купуват влияние чрез активи, а не да се развие малкият и среден бизнес. Самият Василев цитира и кои компании на Пеевски са били част от проекта за „Южен поток”, напомни Кънев.

Цонев към Цветан Василев: Престани с този евтин водевил

Това е един евтин водевил, който струва страшно скъпо на българските граждани. Това каза депутатът от ДПС Йордан Цонев пред БТВ по пово...

Какво следва от всичко това – на този въпрос Кънев отговори: „Правим поредица от законодателни ходове”, като призна, че те са закъснели. Трябва да се промени съдебната система и прокуратурата. Има данни за престъпление на двама души – на Василев и Пеевски. Не казвам, че при Пеевски има престъпление, има обаче данни. Но главният прокурор се дърпа и казва: „Мен не ме интересува”. Смятам, че Сотир Цацаров трябва да разследва дали притежава фирмите по „Южен поток” и други офшорки, дали е изнудвал Цветан Василев, сподели Кънев.

Точно заради тази ситуация румънският модел е много необходим и при нас. Не може един човек, дори най-великият юрист, а не знам Цацаров дали е този юрист, да съсредоточава в такава степен власт. Какво ни различава от Румъния – еднакво сме корумпирани, еднакъв ни е манталитета, една държава сме били през Ренесанса, ръководителите във Влашко са говорили български. Моделът е извън прокуратурата и главния прокурор да има независим орган, който да контролира държавното обвинение, обясни лидерът на ДСБ. И не се съгласи с „нежеланието на премиера” да налага румънския модел. Нищо неудобно няма – и за г-жа Кунев, и за г-н Борисов, посочи Кънев, признавайки, че в програмната декларация на това управление не е изрично уточнено да се налага румънския модел.

Според Радан Кънев Реформаторският блок задава движението на реформите, макар да е бавно и несигурно. Не става дума за революция, а за системно разграждане на мафиотския модел, който е изграден през 90-те години на миналия век. Истерията срещу мен и Христо Иванов (бел. ред. – правосъдният министър) показва, че настъпваме когото трябва, завърши Кънев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика