Работодателските организации с ултиматум към властта заради цената на тока

5366
Работодателските организации с ултиматум към властта заради цената на тока
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Искаме от 1 ноември цените на електроенергията да бъдат такива, каквито бяха на 1 август тази година. Това заяви председателят на БСК Божидар Данев в специална пресконференция на бизнес организациите относно новата цена на тока. Говорим за узаконен грабеж, добави колегата му Васил Велев от АИКБ. Работодателите обявиха, че ще протестират на 30 септември тази година – отново, след протеста в средата на лятото.

Ръстът на добавките (бел. ред. - главно "задължение към обществото") към новата цена на тока е на практика 67%. За средно напрежение е 17 до 20% по-скъпо, да не влизаме в детайли, продължи да изброява Данев. България е на второ място в ЕС след Дания по размера на добавката към цената на енергията, оплака се председателят на БСК, каза той. Не беше изпълнено обещанието да има добавка „задължение към обществото“ и за износа – това е нелоялна конкуренция, смята Данев.

Ще плащаме ли от джоба си за ВЕИ проекти, след като ЕК спря финансирането им?

Куп проекти за изграждане на ВЕИ, финансирани през Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) за периода 2007 – 2013 година...

Васил Велев от АИКБ поиска монополистите в енергетиката ни да разкриват информация при задължително изкупуване на ток и преференциални цени. Нека обществото да се запознава с техните отчети на тримесечие, нека договорите да са публични, възнагражденията на мениджмънта, имената на собствениците, за да е ясно всичко, подчерта Велев по адрес на американските централи, като посочи, че там имало и офшорни собственици. Той каза, че ще има предложение към Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ) заради депутати като Рамадан Аталай и Георги Кадиев, които имат интерес във ВЕИ сектора. Велев дори "хвърли друга бомба" - работодателите искали "Южен поток" да се осъществи.

Искаме просто реформи в енергетиката, не да плащаме ние за кражбите. Ако има реформи, няма да има нужда от държавна помощ, заключи председателят на КРИБ Кирил Домусчиев.

Научете в Expert.bg какви точно са исканията на работодателите за реформи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика