Работодателите пак смениха плочата - ще има протест, ако няма по-евтин ток

5578
Работодателите пак смениха плочата - ще има протест, ако няма по-евтин ток
Снимка: БГНЕС

Ако цената на тока за бизнеса не бъде намалена до 1 ноември и не се върне на нивото отпреди решението на КЕВР за новия ценови период, то протест ще има. Това стана ясно, след като в сградата на прокуратурата се проведе среща между главния прокурор Сотир Цацаров и ръководителите на национално представителни работодателски организации (НПРО), предаде БГНЕС.

Точно преди седмица работодателските организации обявиха, че няма да протестират срещу решението на КЕВР. От началото на септември и от КРИБ, и от БСК, и от АИКБ говореха, че протест ще има днес, 30 септември.

Лукарски: Подкрепям исканията на бизнеса за цената на тока

"Аз като министър на икономиката застанах още от началото на страната на бизнеса. Казах още в началото, че в няма да бъде полезно това ...

Иначе основното недоволство на работодателите касае увеличената за бизнеса такса "задължение към обществото". Повишението е от 18,93 лв. на 40 лв., но има и  Още през лятото те поискаха и оставката на шефа на КЕВР Иван Иванов, който обаче не се впечатли и на свой ред ги атакува заради претенциите им.

Стана ясно и, че председателите на КРИБ Кирил Домусчиев, на БСК Божидар Данев, на АИКБ Васил Велев и БТПП Цветан Симеонов са внесли в прокуратурата три сигнала на тема "енергетика". Първият сигнал е срещу договорите, подписани по времето на правителството на Иван Костов с така наречените американски централи - "AЕS Марица Изток 1" и "Контур Глобал Марица Изток 3". Вторият е срещу присъединяването на възобновяеми енергийни източници, а третият - срещу решения на КЕВР, които са взимани със задна дата. Интересен факт е, че при по-сериозните коментари говори основно Домусчиев, който обаче спомена суми както в евро, така и в долари.

Американските централи

"Сигналите касаят времето, още от момента на подписване на договорите, през годините, когато са били многократно добавяни анекси в ущърб на държавата и водят до тези последици да плащаме от джоба си над 330 млн. лева годишно, над пазарната цена само за електроенергията, която се изкупува от американските централи", заяви председателят на КРИБ Кирил Домусчиев. Той посочи, че изборът на инвеститорите е бил с абсолютно непрозрачни процедури и участие на офшорни дружества неизвестна собственост на капитала.

"Издаването на лицензията преди изграждане на "AES Марица Изток 1" е при липса на доказателства за осигурено финансиране, което също е нарушение. Първоначалната цена на проектите и нейното ескалиране по време на строителството при Марица Изток 1 е 1,050 млрд. евро, когато е подписана с НЕК. Тук говорим за времето от правителството на Иван Костов. В последствие тази цена се увеличава с 300 млн. лева", подчерта Домусчиев. "Най-парадоксалното е, че мощността от две турбини по 300 мегавата, в крайна сметка е 2 по 200. Имаме забавяне във влизането в експлоатация и съответните технически проблеми, с които не е достигната договорената мощност. Имаме съмнение, че НЕК не е упражнило правата си във връзка със същественото неизпълнение от страна на инвеститора", отбеляза председателят на КРИБ.

КНСБ няма да подкрепи новия работодателски протест срещу цената на тока

КНСБ няма да подкрепи обявения от работодателски организации нов протест срещу повишената цена на електроенергията, обяви в Бургас през...

"Като обезпечение е държавната гаранция и самите активи на ТЕЦ "Марица Изток 3", където също е направен подарък с порт, оценен на стойност 60 млн. долара при оценка от независими оценители от порядъка от 400 млн. долара. Тоест това е една скрита приватизация", заяви Васил Велев от АИКБ. Той посочи, че централата е рехабилитирана с кредити, които са обезпечени със стойността на самата съществуваща централа плюс въпросните гаранции.

При ТЕЦ “Марица Изток 3” инвестицията е трябвало да бъде 470 млн. долара, а стига 700 млн. долара. Това е сумата, договорена при избирането на партньора. По абсолютно непрозрачна процедура се прави джойнт венчър с Enel, дават му се 80 %, а по тогава действащия закон това е една скрита приватизация, което е абсолютно нередно, разказа още Домусчиев.

ВЕИ централите

Относно ВЕИ сектора Домусчиев обясни, че сигналът е за "нарушения от всякакво естество".

"Още към края на 2009 г. заявените за присъединяване мощности са били в размер, който сочи преизпълнение на националната индикативна цел от 16 % съгласно директива 9/28 на ЕС. Голяма част от становищата давани за присъединяване от НЕК са при липса на документи по наредба 6 за присъединяване", посочи Домусчиев. Председателят на КРИБ поясни, че ЕРП-тата са присъединявали ВЕИ централи без съгласувателна процедура от НЕК и всеки, който е поискал е присъединяван. "При програма от 330 мегавата фотоволтаични, в момента имаме над 1 400 мегавата", допълни Кирил Домусчиев.

Домусчиев: Борисов ни подкрепи за тока, но институциите не си свършиха работата

Протестът на 30 септември ще е доста масов. Това обеща председателят на КРИБ Кирил Домусчиев във връзка с недоволството на работодателс...

КЕВР и решенията със задна дата

По думите на председателя на АИКБ Васил Велев става въпрос за решение, публикувано под един и същи номер и една и съща дата на страницата на КЕВР през няколко дни с различно съдържание. Във втората публикация количеството нетна енергия, която ще се изкупува от фотоволтаиците е завишено, обясни Велев. Според него е очевидно, че не става дума за случайна грешка.

"От 1 юли трябваше да влязат в сила новите цени на електроенергия. В резултат на протест на бизнеса датата беше отложена и се предприеха мерки, така че да се намали това увеличение. Но вместо да се намали, се увеличи количеството електроенергия, което по преференциални цени се задължава да бъде изкупено от НЕК - от 710 млн. лева на 736 млн. лева за едногодишен период", заяви Велев. Той поясни, че заради промените в закона - изваждане на преференции на ВЕИ-та с двойно финансиране с еврофондове и на това, че енергията над 1250 часа годишно ще се изкупува не по цена на свободния пазар, а на балансиращия, количеството скъп ток се е повишило.

"Сигналът е срещу настоящата комисия, която е допуснала такава грешка, с която се е самоизобличила", допълни Васил Велев.

За финал стана ясно, по думите на Кирил Домусчиев, че на 10 ноември работодателите ще се срещнат отново със Сотир Цацаров, за да разберат как върви разследването.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика