Работодателите оспорват цитирани от официално лице данни за големината на протеста им за тока

8446
Работодателите оспорват цитирани от официално лице данни за големината на протеста им за тока
Снимка: БГНЕС

Изразяваме своето недоумение от доста прозрачните манипулации и спекулативни интерпретации наданните от Електроенергийния системен оператор (ЕСО), относно намаляването на товара на електроенергийната мрежа в България по време на протеста срещу поскъпването на тока. Самите данни на ЕСО показват по недвусмислен начин, че товарът в мрежата е паднал със 160 мегаватчаса, което илюстрира красноречиво мащаба на протеста. Изявленията на представители на ЕСО, както и на някои медии, че „електроенергийната мрежа не е усетила протеста“, са несъстоятелни опити да се заблуди общественото мнение, твърдят от най-големите големи работодателски организации (АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ).

Припомняме, че в петък, 26 юни, след среща при енергийния министър Теменужка Петкова, заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков посочи, че товарът на мрежата при протеста е паднал с 46 мегаватчаса. Това се равнява на около три слънчеви парка. Станков цитира оперативните данни на ЕСО в реално време. Интересен факт е, че още тогава Васил Велев от АИКБ заяви, че товарът бил паднал с повече от 150 мегаватчаса по време на протеста. На изричен журналистически въпрос кои данни са верни, министър Теменужка Петкова каза: „Тези на ЕСО”.

КЕВР реши да отложи поскъпването на тока с един месец

На закрито заседание Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е взела решение за удължаване на ценовия период на дружествата в ...

Според работодателите обаче някои медии, които са представили така картината – при следене на оперативните данни на ЕСО в реално време, имали „специфични интереси в отрасъла под формата на рекламни договори с производители на електроенергия от ВЕИ, както и с други производители и търговци в сектора, пряко засегнати от протеста”. Затова и работодателите искат по-голяма обективност.

Работодателите посочват и три внушения за енергетиката. Първо, досега битовите потребители са плащали „лъвския пай” от таксата „отговорност към обществото”, а вече и индустрията ще трябва да поеме тежест. Това не било така, защото таксата се плаща от индивидуални потребители. На второ място като мит се посочва, че протестирали само едрите индустриалци. В протеста от 26 юни участваха над 1250 предприятия, твърдят работодателите. Има и недоволство относно наредбата за такса „отговорност към обществото”. Тя ще коригира цените за ограничен брой предприятия, които работят в сферата на енергоинтензивни производства. Нито едно от тях не е от машиностроенето, електротехническата, електронната, шивашката, дървообработвателната, мебелната индустрия, изброяват работодателите. Като трети мит се посочва твърдението, че „цената на електроенергията не е функция на размера на заплатите в енергетиката”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика