Работодатели и синдикати настояват за промени в Енергийния борд

15431
Работодатели и синдикати настояват за промени в Енергийния борд

Свидетели сме на оформяне на силни лобистки групи както в състава на Енергийния борд, така и в състава на тематичните работни групи към него. Това се казва в писмо, изпратено до служебния премиер Георги Близнашки и до неговата заместничка Екатерина Захариева от организациите на работодателите и работниците. То е подписано от ръководителите на АИКБ, БСК, БТПП, КРИБ, КТ "Подкрепа" и КНСБ.

Според организациите бордът вече е бил използван за легитимация за вече взето решение за увеличаване на цената на електроенергията от 01.10.2014 г. То нито е било обект на дискусия, нито е подлагано на гласуване от членовете на Борда.

Правителството създаде Енергиен борд с председател Екатерина Захариева

Правителството реши да бъде създаден Енергиен борд като постоянно действащ консултативен орган на Министерския съвет за решаване на в...

"Ние категорично не приемаме подобен модел на работа. Няма да приемем и да бъдем използвани като бутафорен декор за пи-ар операции, внушаващи, че еднолични решения са консенсусни и зад тях стоят представителите на социалните партньори", категорични са работодателите и синдикатите.

Според тях бордът трябва да бъде "конструиран така, че в него да работят организации, които представляват различните обществени интереси и имат необходимия институционален и експертен капацитет". За да се случи това, трябва да участват представителните организации на работодателите и синдикатите, както и организации на потребителите.

Според писмото в структурата трябва да участват и отрасловите/браншови организации на работодатели и на синдикатите от сферата на енергетиката.

Същевременно в Енергийния борд не трябва да участват юридически лица, регистрирани по търговския закон (както и гравитиращи около тях нестопански организации), независимо от дела им в произвоството или в разпределението на електроенергията в България. Тези дружества - производители и електроразпределители се представляват прекрасно от съответните браншови и национални работодателски организации.

Работодатели и синдикати заплашиха политиците с радикални действия

Политиците счупиха стомната - това е шамар за всички. Това заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал (АИК) Васил Ве...

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика