Работодатели и синдикати готвят общи действия заради КТБ

20934
Работодатели и синдикати готвят общи действия заради КТБ
Снимка: БГНЕС

До края на деня АИКБ, БСК, БТПП, КРИБ, КТ „Подкрепа” и КНСБ ще изпратят писмо до президента Росен Плевнелиев, премиера Пламен Орешарски, управителя на Българската народна банка (БНБ) Иван Искров, председателя на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев и ръководствата на парламентарно представените партии. В него шесте организации ще искат незабавното учредяване на надзорен комитет, който да се занимае с проблемите и да предложи финансово обосновано и цялостно решение за оздравяване и реструктуриране на банковата група КТБ. Това стана ясно днес по време на извънредна пресконференция в сградата на КТ „Подкрепа”.

По време на нея експертите алармираха, че невъзможността да се ползват средствата в двете банки – Корпоративна търговска банка (КТБ) и „Креди Агрикол България”, ще доведе до фалити, неизплащане на работни заплати и загуба на хиляди работни места. Беше пояснено, че спасяването на двата трезора не трябва да става за сметка на данъкоплатците. Експертите се обявиха и твърдо против гарантирането на депозити над 100 хил. евро и приемането на ново законодателство във връзка със ситуацията.

Дончева: КТБ е на Василев, може да си тегли колкото си иска

Корпоративна търговска банка е на Цветан Василев, следователно той може да си тегли от банката колкото си ще. Това заяви пред журналист...

Ръководителите на шесте организации, които присъстваха на събитието, дадоха срок за среща с УС на БНБ до петък (25 юли). Ако това не се случи, ще бъдат предприети общи протестни действия. В тази връзка председателят на Българската стопанска камара (БСК) Сашо Дончев обясни, че няма да става дума нито за локаут, което представлява протестни действия на работодатели срещу синдикати, нито за стачка, което представлява протестни действия на синдикати срещу работодатели.

Общи действия ще бъдат предприети и ако бъде прието специално законодателство или бъде взето решение за гарантирането на депозитите над 100 хил. евро. По отношение на тях беше обяснено, че въпросните вложителите могат да станат акционери.

От своя страна председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев коментира, че дори да има спиране на фирмите за 1 час, мярката няма да бъде насочена срещу работодателите. Той допълни, че шесте организации настояват за отварянето на банката, което обаче не трябва да се случва за сметка на данъкоплатците.

Не сме готови за кръвопролитие, но никога не е късно, предупреди Сашо Дончев.

Според депутат от БСП ситуацията около КТБ може да се тълкува като държавен преврат

Някои от финансистите специалисти, прозряха в ситуацията около Корпоративна търговка банка (КТБ) една възможност за по-скоро сваляне на...

По отношение на надзорния комитет беше обяснено, че в него трябва да влязат „действително компетентни и опитни в санирането на банкови институции професионалисти”, както и „независими авторитетни банкери”, финансисти и юристи, представители на всички заинтересовани от банковата група лица, различни класове вложители и тн. Създаването на комитета не освобождава от отговорност компетентните лица и институции.

Президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев се оплака от "необратимата духовна катастрофа в страната". Според него положението е изключително сериозно. Синдикалистът добави - къде на шега, къде наистина, че е дал на сътрудниците да проверят как една държава може да се закрие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com