Първа одобрена ОП за България

12458
Първа одобрена ОП за България
Снимка: Thinkstock/Guliver

Първата одобрена оперативна програма за България за следващия програмен период вече е одобрена. Това е ОП "Развитие на човешки ресурси". 

По тази програма се определят приоритетите и целите, за които ще бъдат похарчени над 1 млрд.евро (от които 939 милиона от бюджета на ЕС, включително 55 млн.евро по инициативата за младежка заетост), което ще допринесе за създаването на работни места и засилването на социалното сближаване в България, съобщиха от ЕК.

Заместник-председателят на ЕК Кристалина Георгиева заяви, че е важно, че България вече може да усвоява средства от новото поколение програми, финансирани от структурните фондове на Европейския съюз. "Уверена съм, че парите по новата програма от социалния фонд ще бъдат използвани ефективно. Комисията ще работи в партньорство с България, за да гарантира, че тези средства помагат на хората да си намерят работа и по-успешно да се интегрират в обществото", добави Георгиева.

Комисарят за заетостта, социалните въпроси, уменията и трудовата мобилност, Мариан Тейсен подчерта, че това е първата одобрена програма за България за периода 2014-2020 г. по европейските структурни и инвестиционни фондове. "Този факт е достоен за отбелязване, тъй като демонстрира решимостта на България да се заеме приоритетно с трайните предизвикателства в областта на заетостта и социалното приобщаване и да ускори развитието на своя човешки капитал. Радвам се, че Европейският социален фонд ще продължи да бъде ключов финансов инструмент за добавянето на значителна стойност към националните политики в областта на заетостта и социалното приобщаване", отбеляза Мариан Тейсен.

Програмата има две общи цели: увеличаване на заетостта и намаляване на социалното изключване и равнището на бедността.

Увеличаването на заетостта ще бъде постигнато чрез проекти (около 550 млн.евро), насочени към подобряване на достъпа до работни места и подпомагащи трайно безработните и младите хора, особено онези от тях, които са под 29 г. и не работят, не учат и не посещават курсове за обучение. Ключова роля ще играе подобряването на работата на обществените служби за безработни, като ще бъдат създадени повече такива служби. Ще се насърчават самостоятелната заетост и способността за бърза адаптация към промени. Освен това, на всички категории и възрастови групи безработни ще бъдат предложени възможности за обучение през целия живот. Така работещите и търсещите работа ще получат помощ за придобиването на нови умения и квалификации, за да подобрят своята професионална перспектива.

Около 286 млн.евро са предвидени за мерки за социално приобщаване. Те ще бъдат насочени към по-младите и по-възрастните членове на обществото, хората с увреждания и малцинствата, като например ромската общност. Ще се насърчават социалното предприемачество и достъпът до професионално обучение, както и подобряването на достъпа до здравно обслужване и социални грижи.

По оперативната програма ще се финансират също и подобрения на обществените услуги в областта на заетостта, социалните въпроси и здравното обслужване. Финансирането на международен обмен на добри практики ще допринесе за постигането на тези цели.

Кабинетът одобри новата ОП "Региони в растеж"

Правителството одобри проекта на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския фонд за ...

През периода на финансиране се очаква чрез програмата да бъде подобрена квалификацията на около 100 000 лица, да се даде работа на 28 000 търсещи работа и да се помогне на над 17 000 млади хора чрез мерки в областта на заетостта и обучението

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com