"Протестна мрежа": БНБ ще разреши на квесторите на КТБ да продават активи на банката

32503
"Протестна мрежа": БНБ ще разреши на квесторите на КТБ да продават активи на банката

БНБ обмисля даване на извънредни права на квесторите на поставената под специален надзор Корпоративна търговска банка (КТБ) АД. Тази новина беше разпространена официално от "Протестна мрежа".

Според дневния ред на насроченото за днес, 14 август, заседание на Управителния съвет на централната банка, ще бъде гласувано решение, което ще разреши на квесторите на банки под специален надзор да могат да продават на други банки вземанията на банката по балансова стойност, намалена с извършените след поставянето на банката под специален надзор обезценки, твърдят от "Протестна мрежа".

Омбудсманът: БНБ не желае да вземе никакви мерки за КТБ

"Оказва се, че през годините Българската народна банка не е упражнявала никакъв контрол. При първата спънка, след кризата 1996 - 1997 г...

Това право на продаване на активи не е предвидено изрично в Закона за кредитните институции в частта за банки под специален надзор. Там е описано единствено право на БНБ да определя "условия и допълнителни изисквания относно реда за разпореждане с имуществото на банката", казват от "Протестна мрежа". Основните задължения на квесторите в банка с режим "специален надзор" са да изготвят в едномесечен срок доклад за състоянието на банката, което е стъпка към следващия етап – план за оздравяване или обявяване в несъстоятелност. Осребряването на масата на несъстоятелност е изрично предвидено едва ако банката влезе в несъстоятелност.

"Протестна мрежа" публикува и текст на предвидените промени:

"Квесторите на банката, поставена под специален надзор, могат да продават на други банки вземанията по кредити срещу цена не по-ниска от балансовата стойност на вземането към 1 май 2014 г., към която се добавят обезценките, извършени след поставяне на банката под специален надзор.

Решението подлежи на незабавно изпълнение на основания чл.151, ал.2 от ЗКИ.

Хампарцумян: Човек трябва да си избира банка, както си избира гадже

У нас 30 банки постоянно се конкурират. Човек трябва да си избира банка така, както си избира гадже. По един или друг начин сме свързв...

Решението подлежи на оспорване пред Върховния административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му."

Освен че не е изрично предвидено в закона, с това право може да бъде злоупотребено, като изкуствено се превърнат обслужвани кредити в необслужвани и тяхната обезценка може да достигне до 50% според използаните от одитирските фирми критерии за това, смятат от "Протестна мрежа". Не е ясен и режимът на продажбата, нито формата на отчитане на тези действия пред регулатора, добавят от 'Протестна мрежа".

Предполагаемата цел на операцията е събиране на средства за покриване на гарантираната част на депозитите в банката, което не може да стане дори и с цялата наличност във фонда за гарантиране на депозитите.

Според направените до момента одити средният процент на обезценка на кредитния портфейл на банката е около 10%, но тепърва се прави оценка на кредитния портфейл от 3,5 млрд. лева.

Цветан Василев обвинен за длъжностно присвояване, "Интерпол" го издирва

Председателят на надзорния съвет на КТБ Цветан Василев вече е обвиняем за длъжностно присвояване в особено големи размери, представля...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика