Протест пред БНБ заради взети в швейцарски франкове заеми

12065
Протест пред БНБ заради взети в швейцарски франкове заеми
Снимка: БГНЕС

На 2 юни, от 11:30 часа – 13:00 часа, Сдружение „Защита правата на кредитополучателите” ще организира протест със затваряне на бул. „Цар Освободител” при БНБ. Причината – кредитите в швейцарски франкове, взети от много български граждани.

БНБ не отговаря на сигналите ни вече четвърти месец, отказвайки да упражни надзорните си правомощия, оплакват се от Сдружението. Министърът на финансите, без дори да се запознае с проблема, ни отговори да си носим рисковете. Втори месец очакваме отговор от премиера за среща. Времето за реакция изтича, тъй като банките започнаха да ни заплашват с предсрочна изискуемост на кредитите ни и изземване на имотите. Необходимо е незабавно политическо решение. Единствено Комисията за защита на потребителите в петък (29 май) излезе с препоръки към кредитните институции за отстраняване на неравноправните клаузи от представени договори, казват от Сдружението. След редовно погасяване на кредитите ни вече 7 години, остатъкът по главниците е с около 70-80% по-висок от усвоените суми, добавят гражданите.

С грижа за клиента - Пощенска банка помага по кредитите, обвързани с швейцарския франк

Във връзка с информацията за готвен протест в три български града в неделя, 1 февруари, от "Пощенска банка" изпратиха официална позиция...

Швейцарски франкове по нашите кредити няма, освен тези, които всеки месец плащаме на банката, отпуснатите суми за закупуване на имотите ни са евро и лева, посочват гражданите. Те казват и каква е според тях схемата - кредитът се отпуска срещу ипотека, която се остойностява във франкове. В договора е записано, че отпуснатите франкове се превалутират служебно в заключена сметка на клиента и на него му се дава валутата, която е поискал.

Още на 30 януари пред Actualno.com една от обвиняваните в измама банки представи позицията си. "С предложените от нас условия хората ще бъдат защитени от рязкото поскъпване на швейцарската валута и реално вноските на кредитополучателите ще се запазят близки до нивата от 15-ти януари 2015 г. – датата, на която швейцарската валута рязко промени курса си на международните пазари", посочиха от финансовата институция.

Извършени са редица нередности чрез прехвърляне на напълно редовни кредити към небанкови частни търговски дружества, които упржаняват лихварска дейност при грубо погазване на императивни правни норми, подчертават гражданите. В продължение вече на 8 години БНБ бездейства и си затваря очите пред грубото погазване на закона, собствените й наредби и препоръки на собствения й управител, смятат от Сдружението.

Правителствата във всички държави от ЕС и страните извън съюза дадоха своята подкрепа на пострадалите. Украйна - реши проблема, Исландия, също.  Очакваме в един определен и то доста близък вече момент всяко едно семейство да бъде принудено да напусне страната, за да може да оцелее, не само заради всекидневно увеличаващите вноски по кредитите (които вече са в двоен размер), но и заради унищожената вяра в справедливостта и българските институции, предупреждават хората.

В капана на швейцарския франк

Ипотечните кредити от швейцарски банки дълго време бяха много изгодни за източноевропейците. След освобождаването на курса на швейцарс...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com