Протест и искане на президентско вето срещу пенсионната реформа

21753
Протест и искане на президентско вето срещу пенсионната реформа
Снимка: БГНЕС

Довечера от 18.00 часа ще има протест пред сградата на Министерския съвет заради пенсионната реформа. Той се организира в социалните мрежи под мотото "Да кажем "не" на кражбата!". Протестът е против подписаното споразумение между правителството и синдикатите за пенсионната реформа по отношение на частните осигурителни фондове.

Според организаторите гласът на няколко синдикални лидери струва повече от обещанията, за които са гласували стотици хиляди хора.

ГЕРБ може да получи подкрепа за пенсионната реформа и отляво

Ден преди очертаващия се тридневен маратон в парламента по бюджетните въпроси, който ще дойде като десерт за поредната бурна парламента...

Междувременно от БСК поискаха президентът да наложи вето върху готвения закон за бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО). От Българската стопанска камара настояват президентът Росен Плевнелиев да наложи вето на Закона за Бюджета на ДОО за 2015 г. с цел предотвратяване на риска от разрушаване на възприетия пенсионно-осигурителен модел. Те призовават депутатите да не гласуват промените, в противен случай заедно с други работодателски организации ще сезират Комитета на МОТ.

Особено притеснително е, че се предвижда изборът на осигурените лица да е еднократен, практически неинформиран и безвъзвратен, докато осигуряването в универсален пенсионен фонд (УПФ) предоставя възможност за многократна промяна на осигурителното дружество, казва Божидар Данев.

Абсолютно деструктивни са краткосрочните и дългосрочни последици от тази промяна върху осигурителния и банковия сектор, както и върху капиталовия пазар, заявява Данев. По аналогия на случилото се с КТБ АД, ще бъдат атакувани финансовите позиции на УПФ и обслужващите ги банки. Очакваме да бъде срутен капиталовият пазар и общата капитализация на публичните дружества. Това неминуемо ще повлияе върху кредитния рейтинг на страната, посочват от работодателската организация.

Друг техен аргумент относно инкриминирането на укриването на осигурителни вноски е, че следва да се има предвид, че укриването е свързано с документна измама, която съгласно българското законодателство е криминализирана. Следователно, предлаганата промяна практически повтаря вече съществуващи нормативни записи. В допълнение, БСК счита, че отговорност за тези нарушения следва да понесат и двете страни в осигурителния процес – и работникът (осигурено лице) и работодателят (осигурител). Освен това, налице е несъобразяване с конституционния принцип, че социалните плащания са права, а не задължения, както и с принципи на наказателното законодателство, изразявани нееднократно в позиции на БСК, на адвокатурата, Висшия съдебен съвет, съдиите, Висшия адвокатски съвет и други институции и организации.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика