Промените в ДКЕВР минаха и на второ четене

19169
Промените в ДКЕВР минаха и на второ четене
Снимка: БГНЕС

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) занапред ще се нарича Комисия за енергийно и водно регулиране (КЕВР) и ще се избира от парламента. Решенията й ще се приемат с мнозинство повече от половината от членовете й, гласуваха депутатите с одобрени на второ четене текстове от Закона за енергетиката, предложени от Министерския съвет.

Регулаторът ще е постоянно действащ, независим от изпълнителната власт орган от деветима вместо досегашните седем членове. Те ще се избират и освобождават с решение на НС. КЕВР ще разглежда и решава въпросите, свързани с регулиране на цените в енергетиката и на ВиК услугите и постъпилите жалби в два състава -"Енергетика", който включва председателя, членовете със стаж в областта на енергетиката, както и членовете, които са юрист и икономист. Вторият състав е "Водоснабдяване и канализация".

ДКЕВР: Битовите потребители може да не плащат по-евтин ток от 2016 г.

От 1 януари 2016 г. се очаква пазарът на енергия у нас да бъде напълно либерализиран. Това означава, че и битовите потребители ще трябв...

Не се допуска гласуване "въздържал се", решенията се приемат с мнозинство повече от половината от членовете. Комисарите ще се избират след проведена публична процедура. Предложения могат да правят народните представители и парламентарните групи.

Парламентът ще избира поотделно председателя и останалите членове на КЕВР. Изборът на нови комисари ще се произвежда не по-рано от три месеца и не по-късно от един месец преди изтичането на мандата на действащите. Членовете ще изпълняват функциите си и след изтичането на мандата им до встъпване в длъжност на новия състав.

Какво още включват промените прочетете тук.

 

Енергийната комисия в парламента одобри по-високи глоби за ЕРП-тата

Парламентарната комисия по енергетика гласува на второ четене промени в Закона за енергетиката. Депутатите единодушно приеха увеличава...

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com