Прокопиев нападна Домусчиев, видя турски интерес за Мариците

11208
Прокопиев нападна Домусчиев, видя турски интерес за Мариците
Снимка: БГНЕС

От седем-осем години енергетиката е най-благодатната тема за политическа спекулация. По тази линия минават много от инструментите за стабилност на обществото – първият кабинет на Борисов падна заради това, припомни бизнесменът Иво Прокопиев в предаването "Лице в лице" по bTV.

Енергетиката и бухалките в нея

Държавата търсела кой да превърне пасива "Белене" в актив

Няколко интерсни линии на действия е предприела държавата за реформиране на сектор "Енергетика". Това става ясно от съобщение на БСК, в...

Според Прокопиев като абсолютна стойност в България плащаме четвъртия най-евтин ток в ЕС. Евтино било и като покупателна сила, по думите на бизнесмена, а тъй като сме отворена икономика, цената на тока щяла да расте. Той даде сравнение със ситуацията на пазара на горива, където сме плащали „най-скъпите горива в целия ЕС”.

Относно въпроса за т.нар. Пътна карта за реформи в енергетиката, Прокопиев я определи като „таблица с булет точки и без завършени изречения”. В този документ не се поставят никакви цели, има само необмислен сбор от крайни идеи – някои разумни, някои безсмислени, някои направо опасни. Ако тази карта бъде приложена, това ще доведе до огромни сътресения. Пътната карта не е обсъждана на заседание в КРИБ, това е позиция само на ръководството. Смисълът на бизнес организациите е не да защитават интересите на председателите си, а на членовете си. В КРИБ има огромно недоволство заради това, заяви Прокопиев. С Домусчиев не съм разговарял лично, добави той. Ролята на тези бизнес организации е сведена до „бухалки”. Доколкото разбрах има интерес на конкретен турски инвеститор, който иска да купи американските централи – затова се иска първо национализация, след това приватизация в нечия конкретна полза, разкри Прокопиев. И буквално постла червеният килим за създаване на нова бизнес организация.

ВЕИ секторът

Прокопиев първоначално ловко избегна въпроса дали е собственик на ВЕИ, но припомни, че съгласно рамката ЕС 20-20-20 - 20% от потреблението на ток в ЕС да е от възобновяеми източници до 2020-та година. Дали сме изпълнили тази цел - да приемем, че сме, каза загадъчно той. Да, може би се допуснаха регулаторни грешки, беше допуснато да се инвестира много за къс период и на по-скъпа цена. Това обаче е политическа и регулаторна грешка, а не грешка на инвеститорите. ВЕИ секторът е най-прозрачен, защото инвестициите са се сключили на база на европейски регламент. Сега се разиграва лов на вещици, обясни Прокопиев. Нека има прозрачност и в други сектори – акцизите, обществените поръчки. Нека да е ясно кой е собственик на „Булгартабак”, на КТБ дори, подчерта той. И все пак коментира, че били „абсолютни глупости” приказките, че той държи основен дял във ВЕИ сектора. Инвестициите са на големи международни компании и банки – поне 75% от сектора. Имам интерес в соларни паркове, общо около 1% от ВЕИ-тата са свързани по някакъв начин от мен, каза собственикът на „Икономедиа”.

Драгомир Стойнев: ВЕИ-та и американските централи са основните проблеми в енергетиката

"Два са основните проблема на българската енергетика - ВЕИ-централите, най-вече ВЕИ-производителите от вятър и слънце и двете американс...

Политическото статукво

Иво Прокопиев коментира и думите по негов адрес на банкера Цветан Василев. Бизнесменът обясни, че няма допирни точки между него, Василев и Пеевски. Приемете, че има достатъчно хора в България, които искат активите им да растат по нормален начин, да се спазва закона, а не да търсят единични удари на национализация чрез политическа протекция, каза Прокопиев. Той се съгласи с думите на Василев, че сега има разграбване на активите на КТБ, но това било вторичен проблем. Основният проблем е, че КТБ работеше като инвестиционен фонд – между банката и активите нямаше директна връзка и затова сега вървят цесиите. Видя се гигантската дупка – над 4 млрд. лева, кой да я плати, данъкоплатците ли? Струваше ли си да се дадат още 4 млрд. лева за спасяване, попита той.

Относно грантовете на „Америка за България” за медиите на Прокопиев, бизнесменът отговори просто – вие виждате ли съдържанието ни да служи на САЩ? КОЙ ни напада – медиите на Пеевски. Колкото повече такива опорни точки от други медии – bTV, Нова например, толкова повече служи в интерес на Пеевски, защото неговите медии служат само за разправа с икономически и политически опоненти, обясни Иво Прокопиев. Колко струваше ТВ7 - над 300 млн. лева. Колко струваше печатницата на Пеевски, която не работи - всичко е на наш гръб, завърши Прокопиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика