Прокопиев: Поне 2 млрд. лв. са източени от КТБ и никога няма да бъдат върнати

31507
Прокопиев: Поне 2 млрд. лв. са източени от КТБ и никога няма да бъдат върнати
Снимка: БГНЕС

Казусът около Корпоративна търговска банка поставя под въпрос върховенството на закона в България, каза бизнесменът и издател Иво Прокопиев пред БНР.

По думите м, създаването на извънреден закон за влоговете в КТБ би било прикриване на следите от нарушения в банката. Прокопиев припомни, че според прокуратурата, около 90 процента от кредитите, отпуснати от КТБ, са били за свързани лица, което е незаконно.

"Другата България" започва протести пред офисите на КТБ

От "Другата България" започват протести пред офисите на КТБ в големите градове. Това обяви по време на пресконференция лидерът на парти...

"Пазарът оценява необезпечените вземания от КТБ, които се търгуват на международните капиталови пазари на 40 процента от тяхната номинална стойност. Банката е издала облигации. Те се търгуват в Ирландия и в момента цената е 40 процента за всеки сто долара номинал. Те са в долари. Така че, ако приложим обратно това изчисление спрямо всички необезпечени задължения на банката, виждаме, че дупката е около 2 млрд. Т.е. 2 млрд. в момента е щетата, парите, които са източени и никога няма да бъдат върнати. Ако мога да кажа моето лично мнение. Това, което няма да бъде възстановено от цялата тази история, ще бъде доста повече", прогнозира Прокопиев.

Бившият председател на Управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете проф. Милети Младенов обясни, че схемите за гарантиране на депозитите, които действат във всички страни – членки на ЕС, имат предназначение да покрият загубите на вложители в малки и средни банки. Той посочи възможностите, предоставени от сега действащия Закон за гарантиране на влоговете.

"Фондът дава възможност, това е една алтернатива, която се нарича "принцип на по – евтиното решение". Той дава възможност Фондът съгласувано с Централната банка и с нейното разрешение, и след анализ разбира се, да влезе като акционер в такава банка. Би трябвало да се тръгне към такова решение. Целта и смисълът на това упражнение изобщо не е да се плати на вложителите, те да си вземат парите, какво да ги правят. Вероятно ще ги скрият някъде или ще ги вложат в други банки. Целта, е да се поддържа доверието в дадена банка", каза проф. Младенов.

Той посочи проблем, на който не се обръща много внимание. "Хора и фирми започнаха да превеждат пари в чужбина. Това е т. нар. "ефект на заразата", който е много опасен. При лошо решение на проблема с КТБ може да се прояви и да засегне цялата банкова система", предупреди проф. Милети Младенов.

Сидеров съди Векилска и bTV, "Атака" не била свързана с КТБ

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров завежда иск за клевета срещу bTV и Мариана Векилска. Според Сидеров водещата на „Тази неделя" е ...

Бившият министър на икономиката Трайчо Трайков заяви, че в КТБ има огромна дупка, свързана с практиките по отпускане на кредити. Според него извънредното законодателство за банката няма да бъде прието.

"Ако целта, е банката да продължи да работи и да функционира като работеща банка, тази дупка трябва да бъде запълнена от някой - или от акционерите, или от държавата. Акционерите е твърде съмнително, че ще проявят желание да финансират такава дупка, ако тя е в размерите, за които се говори. Масовият български политик смята обикновения българин, който работи и си плаща данъците, за глупак. Така че нищо чудно, че първоначалната реакция беше цялата сметка да бъде връчена на данъкоплатците", заяви той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика