Прокопиев: Има пари за гарантирането на влоговете в КТБ

24285
Прокопиев: Има пари за гарантирането на влоговете в КТБ
Снимка: БГНЕС

Цветан Василев стана жертва на машината, която толкова години използваше, за да се справя със свои бизнес опоненти. Това заяви собственикът на „Икономедия” Иво Прокопиев.

Според Прокопиев Василев преиграва с приказките, че има невиждан натиск. Но бизнесменът сподели, че според него скандалният банкер не вярва на българското правосъдие и търси друг начин. Публична тайна е, че Пеевски и ДПС контролират ВСС и чрез него контролират и определени съдебни назначения в системата, категоричен беше собственикът на „Икономедия” пред bTV.

Централната банка: До 20 ноември ще има решение за КТБ

До 20 ноември ще стане ясно какво ще е бъдещето на Корпоративна търговска банка. Това заявява подуправителят на БНБ Димитър Костов в ин...

Отговорността за източването на КТБ е колкото на г-н Василев, толкова и на БНБ, и на одитора KMPG, смята Прокопиев. Той заяви, че за всеки лев капитал, който Василев и акционерите в банката са вложили, има 12-13 лева лошо управлявани лева на вложители. А в КТБ са около 10% от спестяванията на българските граждани. По закон тези пари отдавна можеха да бъдат възстановени, смята Прокопиев.

Мит е, че няма пари да се спаси КТБ. Ако се действа по закон, държавата няма да даде и една стотинка, за да се върнат влоговете от до 100 хил. евро в КТБ. Фондът за гарантиране на влогове не е държавна структура и държавата би трябвало да се намеси само ако той не може да вземе и заем, за да се разплати, заяви Прокопиев. Припомняме, че Схемата за гарантиране на депозитите в България би могла да вземе заем от такъв фонд от друга страна-членка на ЕС, ако собственият капитал не стига – това беше разяснено в материал на Actualno.com.

Политиците, които се възползваха от КТБ – от Тройната коалиция насам, през ГЕРБ, та до управлението на Орешарски, са виновни за това, че БНБ не си свърши работата като регулатор, каза Прокопиев. КТБ не може да бъде спасена – сега протакането се прави, за да се прекъснат връзките между политици и медии в кредитните досиета. Схемата беше ясна – КТБ беше инструмент да се превърне политическото влияние в икономическо и оттам в медийно, за да се затвори кръгът, добави бизнесменът. Голяма част от парите в КТБ изтекоха към политически, медийни и спортни проекти и чак като се вземе лицензът на КТБ, може да се почне проследяване къде да отишли парите, но те трудно ще бъдат възстановени, подчерта предприемачът.

Прокопиев заяви в прав текст, че Ахмед Доган има голям влог там, който е далеч над 100 хил. евро. Бизнесменът отрече да има пари в КТБ – той заяви, че един от клиентите му е искал влог в банката.

Прокуратурата официално поиска от Сърбия екстрадицията на Василев

Българската прокуратурата е изпратила на сръбските власти молба за екстрадиция по отношение на мажоритарния собственик на Корпоративна...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика