Производители плашат с лавинообразно поскъпване на хляба

26806
Производители плашат с лавинообразно поскъпване на хляба
Снимка: бгнес

Хлебарите очакват лавинообразно поскъпване на хляба. Причина за прогнозите им е изказването на председателя на ДКЕВР, че токът ще поскъпне с до 10% от 1 октомври.

"Този път поскъпването ще започне от нивата и няма да е само 9%", обясни пред Дарик радио председателят на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България Марияна Кукушева. Тя допълни, че скокът в цената на тока ще увеличи и сивия сектор у нас.

Очаква се нормализация на потреблението на хляб през есента

През лятото намалява вътрешното потребление на хляб в страната, но през есента се нормализира. Това каза ...

"Имайте предвид, че този път това увеличение ще се отрази от нивата и то няма да бъде правопропорционално, тоест 9 на сто към крайната цена на продукта, а започвайки от нивата, ще започне лавинообразно да се натрупва, тъй като ние не работим с първична суровина зърно, а работим с преработена вече суровина брашно", обясни Кукушева очакванията си за цените.

Тя допълни, че към края на следващия вече по рафтовете на немалко хлебарници и специализирани обекти, продаващи хляб, ще има корекция на цената. За момента очакванията са тя да бъде повече от 9%. Засега няма как да се изчисли какво ще е повишението.

Сивият сектор у нас и двойната надценка на дистрибуторите е голямата пречка пред развитието на легалните фирми. "Хлябът не скача от фурната директно в торбата на потребителя. Някой го доставя и реализира в търговската мрежа. Този някой се нарича дистрибутор. Българският потребител купува хляба на почти двойно завишена доставна цена от търговските обекти", каза Кукушева.

 

И държавата, и хлебопекарите успокояват: Хлябът няма да поскъпне заради наводненията*

В никакъв случай не се очаква зърнена криза. Около това мнение се обединиха земеделският министър Димитър Греков и председателят на Фед...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика