Производители: Супермаркетите спекулират с цената на яйцата

32074
Производители: Супермаркетите спекулират с цената на яйцата
Снимка: Thinkstock/Guliver

Цената на яйцата не се е увеличила за празниците, защото на пазара в момента има доста вносни яйца, които подбиват цената. Това каза собственикът на птицеферма Андрей Атанасчев за "Фокус".

Според Атанасчев цената в Европа и в България е една и съща, въпросът е, обаче, че нелоялните търговци купуват и продават без ДДС, а разликата в цената е 20 процента. По думите му сивият сектор играе голяма роля в бранша и трябва да бъдат взети сериозни мерки срещу некоректните търговци.

РЗИ: Боите за яйца не са вредни

Боите за яйца не са вредни. Това установи проверка на БНТ. Миналата седмица репортер на телевизията занесе три вида бои в лаборатория н...

На пазара у нас се продават яйца от Румъния, Полша и други страни, без ДДС и по този начин се прави дъмпинг. В някои от големите търговски вериги в Пловдив кора яйца струва 3.79 лв., което не може да е себестойността на яйцето - кора яйца българско производство е нормално да струва между 5.10 и 5.30 лв., казва Атанасчев.

„Добре, че е износът. Иначе, ситуацията щеше да е много сериозна”, добави още производителят.

Според него България има достатъчно яйца, за да захрани пазара. „Вносът на яйцата трябва да стане както е в Румъния. Преди тирът да мине границата, той се регистрира и се внасят 10 процента ДДС. Когато тирът започне да се разтоварва се внасят още 10 процента и така няма да имаме този проблем. Това е т.нар. регистриран внос”, уточни Атанасчев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика