Прогноза: 8 хил. младежи ще минат на стаж за работа през тази година

28731
Прогноза: 8 хил. младежи ще минат на стаж за работа през тази година
Снимка: Getty Images / Guliver

8 хил. души до 29-годишна възраст ще бъдат включени в стажове или обучение по време на работа по схемата „Младежка заетост” на ОП „Развитие на човешките ресурси”. Това става ясно от съобщение след днешното редовно заседание на Министерския съвет.

Правителството очаква броят на учениците, успешно приключили ученическите практики в реални работни условия през тази година, да достигне 9000 души.

Томислав Дончев: По "Студентски практики" няма злоупотреба с евросредства

Не че случаят е нов, той фигурира като случай и за финансиращия орган, и за прокуратурата поне месец, преди да бъде обявен. Така вицепр...

Достъпът до висше образование ще бъде гарантиран с осигуряване на 3400 нови кредита на студенти и докторанти. Развитието на възможности за неформално и самостоятелно учене ще бъде насърчавано от 33 младежки информационно-консултантски центрове на територията на областните градове в цялата страна. За стимулиране на предприемаческите умения ще бъдат създадени 50 тренировъчни предприятия. В Плана на Националната стратегия за учене през целия живот по-широко е застъпено участието на всички национално представителни работодателски и синдикални организации.

През 2015 г. ще стартира подготовката за въвеждане и прилагане на Европейската система за натрупване и трансфер на кредити в професионалното образование и обучение (ECVET). За популяризиране на образованието и повишаване на привлекателността на този сектор за първи път ще бъдат организирани Дни за ученето на възрастни. Ще продължат да се развиват и разширяват системите за ограмотяване на възрастни и за кариерно ориентиране. Очаква се броят на включените в обучение неграмотни и слабограмотни лица през тази година да достигне 16 600 души, като най-малко 10 000 ще преминат през новосъздадените центрове за кариерно развитие за подпомагане на заети лица.

Предвижда се относителният дял на децата със специални образователни потребности в детските градини да бъде повишен с 2 процента. За 3300 деца ще бъдат създадени условия за активен двигателен режим, практикуване на спорт и спортна изява. Само в Столична община се планира изграждането на 14 детски градини с осигурен прием на 930 деца в 33 нови групи.

За намаляване на относителния дял на преждевременно напусналите училище са планирани комплексни мерки, насочени към развитие на подкрепяща среда в системата за предучилищно възпитание и подготовка, както и за осъществяване на включващо обучение в училищното образование. Те ще се реализират чрез повишаване с 5% на броя на учениците с осигурена ресурсна подкрепа, осигурено допълнително обучение по български език на 3632 деца от задължителните подготвителни групи, чийто майчин език е различен от българския, разширен достъп на 1680 деца с увреждания и деца в риск до качествени услуги в областта на спорта, както и осигуряване на достъп до образователната система на деца и ученици, търсещи или получили международна закрила.

Студенти връщат пари от фалшивите стажове

Студенти от шест университета ще върнат около 16 000 лева, източени чрез фалшиви стажове, съобщи зам.-министърът на образованието проф....

За повишаване качеството на училищното образование ще бъдат проведени 45 обучения на 4900 лица, свързани с разработване и приложение на съвременни програми за квалификация на учители. Чрез мерките за насърчаване на деца с изявени дарби от държавните и общински училища 1130 деца и ученици ще получат едногодишни стипендии и еднократно подпомагане.

За осигуряване на успешното изпълнение на Националната стратегия за учене през целия живот за периода 2014-2020 година се предвижда изграждането на електронна платформа за наблюдение и оценка, както и разработването на годишен мониторингов доклад.

Финансирането на планираните мерки и дейности ще се осъществява със средства по бюджетите на отговорните институции, както и със средства от европейските фондове и Програмата на ЕС в областта на образованието, обучението, младежта и спорта „Еразъм+”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика