Проф. Димитров: Цветан Василев е мамил за активи като "Виваком"

17963
Проф. Димитров: Цветан Василев е мамил за активи като "Виваком"
Снимка: БГНЕС

Не е случайно, че никой сериозен човек не иска да коментира сделката за „Виваком”, „Дунарит”, „Авионамс”, НУРТС и ГАРБ. Самият аз не мога да кажа дали този господин (бел. ред. – Пиер Луврие) няма да си решава собствените проблеми, дали е независим, кой седи зад него. Това каза бившият ръководител на Националната разузнавателна служба Димо Гяуров пред Нова телевизия.

По-страшно е, че държавата не знае какво се случва. Една година след случилото се с КТБ още не знаем кой кой е в тези сделки, възмути се Гяуров пред Нова телевизия. И посочи – подобен тип сделки би трябвало да се разрешат от регулаторни органи – не само български, но и на ЕС.

И Брюксел проверява скандалната сделка с БТК

Скандалната сделка с мнимия инвеститор на БТК Пиер Луврие стига и до Брюксел. Европейската комисия също ще се произнесе по нея, каза ви...

Бих поставил въпросът така – какъв е банковият и какъв е небанковият бизнес на Цветан Василев? Оказва се, че изглежда няма ясна граница. И се поставя въпросът – с чии пари Василев е взел тези активи – не са ли пари на вложители в КТБ? С една дума говорим за крупна финансова измама от страна на Василев, за да може той да взема активи, защото го е правил с пари на вложители от КТБ, категоричен беше бившият шеф на Сметната палата проф. Валери Димитров. Очевидно е, че говорим за свързани лица – новината е свързаността към Цветан Василев, която досега се отричаше от институциите.

Защо една година свързаността не беше изяснена, нападна и Гяуров. И направи извод – Цветан Василев прехвърля активите си, за да не може да се докажат връзките му с активите. А Валери Димитров цитира член от Закона за кредитните институции, който не е вземан предвид от нашите отговорни органи – отново за връзките на Василев извън финансовия сектор и банковия бизнес на КТБ.

Според Димитров оттук насетне говорим за минимизиране на загубите за кредиторите на КТБ от сделки и цесии, направени през последните над девет месеца. Проблем обаче е, когато не се знае каква е връзката между дадени субекти. Не е ясна обаче връзката между КТБ и „Виваком” – какви пари и дали са отишли пари от КТБ във „Виваком”, посочи Димитров. Опасявам се, че ни е офшорно и мисленето, не само държавата, тъжно каза Гяуров.

Според Вера Ахундова, която е съпруга на прокуриста на „Рила Стил” Рауд Ахундов, законовите промени, инспирирани от Бойко Борисов и довели до назначаването на временни синдици в КТБ, целят анулиране на цесии и „вторично ограбване” на вложители. А журналистът от „Биволъ” Асен Йорданов е категоричен – ВТБ иска да си вземе средствата, вложени в КТБ (бел. ред. – руската банка беше миноритарен акционер в КТБ) и това трябва да стане до 7 май тази година. Ахундова обаче смята, че ВТБ отдавна си е взела парите, сега „се тества средата” в рамките на руско-американските отношения.

"Виваком": Няма сделка за собствеността

Сделка за собствеността на компанията няма, се казва в становище във връзка с изявлението за смяна на собствеността на „Виваком",...

Ахудова засегна и личността на синдиците на КТБ. Лазар Илиев е човек, който продаваше слотовете на БГА „Балкан”, така че той ще свърши каквото трябва, сигурна е Ахундова.

Право на отговор

Междувременно от ръководството на „Булгартабак” „заявяват за пореден път”, че собствеността е „надлежно декларирана” пред съответните органи. Всички внушения, които свързват компанията с политически лица и/или с нерегламентирани действия, целят манипулация на обществото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика