Проф. Атанас Тасев: Путин показа, че е твърде голям играч за Борисов

32263
Проф. Атанас Тасев: Путин показа, че е твърде голям играч за Борисов
Снимка: БГНЕС

Путин за пореден път показа, че големите винаги са печеливши, докато малките не винаги. От цялата тази работа, ако се случи разбира се, ще спечели Турция. Тоест, играем на старата игра – двама се карат, трети печели. Това каза пред БГНЕС енергийният експерт проф. Атанас Тасев, след новината, че Русия възнамерява да разшири газовото си сътрудничество с Турция за сметка на проекта "Южен поток", който се бави от България.

При първия мандат на Бойко Борисов Путин направи посещение в Анкара и подписа някои от първите си споразумения. Първото беше за нефтопровода "Самсун-Джейхан". С този много по-голям от петролопровода "Бургас-Александруполис", той направи внушение на Бойко Борисов, че реално няма особени интереси и ще даде възможност на Борисов като нов политик да се докаже. Второ подписа споразумение за четири реактора по 1200 мегавата, изцяло руски проект, с руско финансиране, при което и тогава каза: "Виж какво, много не държа на "Белене", припомни Тасев. Но най-важното беше решението за "Южен поток". Тогава за първи път Путин обяви "Южен поток 2", първоначалната идея за "Южен поток" бе за 30 млрд. куб. м. газ, а от Анкара той обяви новия проект за 63 млрд. куб. метра, с което внуши на Борисов: "Виж какво, това е едно голямо изпитание, голямо предизвикателство, което е хубаво да бъде прието", както и стана. България прие реализацията на този проект. Сега въпросът е какво се опитва Путин да каже на Борисов и не само на Борисов разбира се, каза проф. Тасев.

Това, което чухме, е, че ще се прави разширение на "Син поток". От технологична гледна точка това е едно добро решение, защото много по-лесно е да преодолеете 250 км разстояние от Русия до Турция, отколкото 900 км. Второ Путин казва "ние ще направим газов хъб", тоест ние не влизаме в Европа. Това означава, че Путин ще играе конкурентно на Азербайджан и от това ще спечели Турция, коментира още енергийният експерт.

Според него големите инвестиционни проекти имат поведението на трансатлантически кораб. Тоест, не може да се направи рязка маневра. Затова в политиката и в бизнеса печели този, който има здрави нерви. В момента трябва да запазим самообладание и да изчакаме, още повече, че Европейската комисия още не е заработила в обхват и обем както се полага и все още не е окончателна в своето становище. Още повече, че предишната ЕК взе решение да замрази проекта "Южен поток" първо и преди всичко по геостратегически причини. Проблемите с Украйна породиха тази реакция с ЕК и аз се надявам, че в скоро време напълно е възможно да се преосмисли позицията. От Европа вече се чуват възгласи, че тя започва да губи от санкции и е крайно време да се рестартират отношенията с Русия, смята проф. Тасев.

Русия сваля цената на газа за Турция

Турция и Русия подписаха споразумения за засилване на вече нарастващите им икономически, енергийни и търговски връзки, като повториха...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика