Президентството отказа да разсекрети стенограмата от консултациите за КТБ

27531
Президентството отказа да разсекрети стенограмата от консултациите за КТБ
Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев отказа да разсекрети стенограмата от консултациите, проведени с парламентарните партии за КТБ на 29 юни т.г. с мотива, че информацията не е от значим обществен интерес. Това става ясно от отговора на президентската администрация до Стефан Стойков, който поиска да му бъде предоставен документът по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ).

Стойков е юрист, един от активните участници в протестите миналото лято.

Полицията пази протест пред Президентството

Засилено полицейско присъствие има пред сградата на Президентството. Днес, в 9:00, ще започне извънредното заседание на Консултативния...

Консултациите бяха свикани спешно от държавния глава след кризата с КТБ и опитите за дестабилизиране на банковия сектор. На тях присъстваха премиерът, представители на парламентарните партии, управителят и подуправителят на БНБ. Разговорите завършиха с общо становище, че банковата система е стабилна, а влоговете на гражданите и фирмите са гарантирани.

За разсекретяване на стенограмата от това заседание настояваха и от БСП, тъй като имаше разнопосочни информации за позициите, застъпени от присъстващите представители на партии, припомня в утрешния си брой вестник "Сега".

В отказа на президентството, подписан от главния секретар на президента Росен Кожухаров, се посочва, че информацията, изнесена от БНБ по време на заседанието, представлява "професионална тайна" по Закона за кредитните институции и достъпът до нея е ограничен.

Отделно от това стенограмата представлявала и "служебна обществена информация" по смисъл на чл. 13 от ЗДОИ, което също я поставяло под специална защита. Достъпът до подобен тип информация можело да бъде ограничен, "когато тя е свързана с оперативната подготовка на актовете на органите и няма самостоятелно значение". Според юристите на Плевнелиев изразените на заседанието мнения, становища и препоръки нямат самостоятелно значение. Законът допуска изключение само за случаите, когато е налице "надделяващ обществен интерес". Правистите на Плевнелиев обаче преценили, че казаното по време на консултациите не е от чак такъв обществен интерес.

Каролев: В прокуратурата да си понесат отговорността заради глупостите около КТБ

Има два закона, които влизат в сила в случая „КТБ” – Закона за кредитните институции и Закона за банковата несъстояте...

Стефан Стойков обжалва отказа пред Софийския административен съд.

Към настоящия момент КТБ и ТБ Виктория продължават да имат огромен недостиг от ликвидни средства, необходими за изплащане на задълженията към депозантите и другите кредитори, които са съответно в размер на около 6.3 млрд. лева за КТБ и 284 млн. лева за ТБ Виктория, подчертаха от БНБ по-рано днес.

От там уточниха: "Поради тази причина не са налице условия за излизане от процедурата на специален надзор, под който двете банки са поставени, тъй като няма осигурени достатъчно ликвидни средства, с които банките да посрещнат потенциално ново масирано изтегляне на депозити от техните клиентите".


Фонд, базиран във Виена, с интерес към КТБ, протестите продължават

Мощен финансов фонд проявява интерес към Корпоративна търговска банка (КТБ). Това съобщи днес заяви премиерът Георги Близнашки. Засега...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com