През юли над половин милион българи са избрали да отидат в чужбина

3620
През юли над половин милион българи са избрали да отидат в чужбина
Снимка: Getty Images / Guliver

Юли е поредният месец, в който българите избират да почиват в чужбина. Данните на Националния статистически институт (НСИ) показват, че през седмия месец на 2015 година с 16,5% повече българи избират чуждите курорти спрямо същия месец на миналата година. В абсолютна стойност пътуванията на българи в чужбина са 528,6 хил. души.

Най-много са нашенците, избрали да отидат във Великобритания - 44,1%, Турция - с 24,9%, Гърция - с 24,4%, Германия - с 12,6%, Франция - с 9,9%. За периода пък намаляват пътуванията към Чехия, Португалия, Израел и Румъния.

Дай Боже догодина нито един турист

Касов бон с цифра, поправена на ръка – това е поредната нередност, излязла наяве заради медиите, с която се сблъскват туристите н...

Същевременно в Гърция отчетоха, че до края на сезона ще имат 26 млн. чужди туристи, което е с 2 милиона повече от миналата година.

Най-много българите пътуват с цел гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия - 42,4%, както и пътуванията с цел почивка и екскурзия - 41,7%, тези със служебна цел пък са 15,9%, показват данните на НСИ. В сравнение с юли 2014 г. e регистрирано увеличение при пътуванията с цел почивка и екскурзия - с 50,1%, и с други цели - с 4,5%, докато тези със служебна цел намаляват с 9,1%.

През седмия месец на годината с други цели са били 68,7% от пътуванията към Белгия и 63,2% - към Обединеното кралство. Пътуванията по работа към Румъния са 45.9%, а тези към Италия и Гърция с цел почивка и екскурзия са съответно 65.2 и 64.3% от всички реализирани пътувания.

Колко чужденци са дошли в България през седмия месец на годината и дали има спад на туристите, избрали нашата страна, може да прочетете в Expert.bg.

Николина Ангелкова: Поставянето на високи цени за чадър и шезлонг е абсурдно

"Горната граница, която е стигала до нас като информация, за чадър и шезлонг по Българското Черноморие е 57 лв". Това каза министърът ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика