През пролетта започва изграждането на морската част на "Южен поток"

22270
През пролетта започва изграждането на морската част на "Южен поток"
Снимка: БГНЕС

За нас е изключително важно да стабилизираме енергетиката и да я диверсифицираме, ние сме изцяло зависими от една държава в доставките си.

Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев по време на срещата си с френски компании, членове на френско-българската търговска камара, предаде БГНЕС.

Очаква се в края на пролетта да започне изграждането на морската част от газопровода "Южен поток", подписани са вече договори с пристанище Варна и Бургас, съобщи министър Стойнев. С проекта ще имаме диверсификация на маршрута, ще се създадат хиляди нови работни места. Самият газопровод ще мине през най-бедния регион на България и Европа, добави той. На територията на Република България газопроводът ще отговаря на европейското законодателство, подчерта Стойнев.

"Истинската диверсификация ще дойде от Азарбейджан, след няколко дни министър-председателят ще посети Баку, а вчера аз се завърнах от Баку. Тази година приоритетна ни е газовата връзка с Гърция, правят се в момента тестове на връзката с Румъния, със Сърбия има забавяне от тяхна страна и комисар Йотингер лично се ангажира да побутне малко сръбските колеги да работят по-интензивно", каза още министър Стойнев.

Трябва да мислим и за втечнен газ, бихме искали да можем да внасяме течен газ, но на българско пристанище няма как да изградим такова съоръжения, защото Турция е категорична, че нито един кораб, пренасящ втечнен газ, няма да премине през Босфора. С Гърция евентуално договаряме изграждането на точка, така че да можем да имаме доставки на втечнен газ,заяви министърът.

"България се гордее със своята ядрена енергетика. Аз съм оптимист за арбитража във връзка с проекта "Белене", но така или иначе трябва да предприемем конкретни действия, защото 5-ти и 6-ти блок постепенно ще си отидат, приоритет е удължаване на живота им. 2017-2019 година ще има лицензии за удължаване на живота на двата блока", каза ще Стойнев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика