Прекратиха процедурата за приватизация на ВМЗ Сопот

10984
Прекратиха процедурата за приватизация на ВМЗ Сопот

Единственият кандидат "Емко" ЕООД е внесъл обвързващата оферта за завода, но не е внесъл нужния депозит. Това е причината Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол да прекрати процедурата за приватизация на "ВМЗ Сопот", съобщи БГНЕС.

В петък се очакваше „Емко” да внесе опознавателна оферта за покупката на завода, а срокът за подаване на обвързваща оферта в конкурсната процедура за продажбата на 118 000 000 броя акции, представляващи 100% от капитала на "ВМЗ" ЕАД, Сопот беше удължен за пореден път до 15:00 часа днес.

Синдикатите във ВМЗ-Сопот отказаха шоково съкращаване

Продължават ефективните стачни действия на оръжейниците от "ВМЗ" - ЕАД в Сопот, съобщиха от Националния стачен комитет на КНСБ.Тази сут...

Също в края на седмицата беше организиран протест пред административната сграда на дружеството, с настояване за изплащане на дължимите работни заплати. Емилиян Гебрев, изпълнителен директор на единствения кандидат купувач е поискал да се срещне поотделно с представителите на синдикатите в дружеството. Бяха проведени срещи със синдикалния актив на КНСБ и със синдикалния актив на КТ "Подкрепа". На тези срещи Гебрев поиска от представителите на КНСБ и КТ "Подкрепа" да дадат съгласие за шоково съкращение на персонал, като във "ВМЗ" ЕАД от 3200 работещи в момента да останат на работа само 1200 оръжейници. Предложено е на представителите на синдикатите да отпадне от Колективния трудов договор и разписаната процедура за съкращаване на персонал.

Категоричната позиция на представителите на КНСБ е, че не може да бъде дадено такова съгласие и че кандидат купувачът е запознат със стратегията, приета от Народното събрание през 2011 г. и процедурата за продажбата на ВМЗ-Сопот, в които са разписани социални клаузи, които не подлежат на предоговаряне.

Във връзка с направените изненадващи предложения от кандидат купувача, президентът на КНСБ Пламен Димитров проведе разговор с енергийния министър Делян Добрев, който категорично заяви, че Стратегията за приватизация на "Вазовските машиностроителни заводи" ще се прилага и е в действие, с което ще се гарантира изпълнението на заложените в стратегията социални ангажименти.

Припомняме, че заводът дължи две заплати и два аванса на работещите, а след 14 януари задълженията ще се увеличат с още един аванс.

Очакванията, че може да се стигне до подобен развой на събитията, накараха КНСБ да предложи ВМЗ да се влее в ТЕРЕМ, съобщи БЛИЦ. Според синдикалистите най-удачно би било ВМЗ да се влее в търговското дружество със 100 процента държавно участие, каквото е ТЕРЕМ.

В понеделник става ясно ще има ли ВМЗ-Сопот нов собственик

Срокът за подаване на обвързваща оферта за ВМЗ-Сопот се удължава до понеделник (14 януари). Това съобщи Агенцията за приватизация и сле...

Сопотските заводи ще приключат финансовата 2012 г. с 8 милиона лева печалба благодарение на намесата на държавата, която осигури поръчки за предприятието, коментира Димитров.

„Такова е състоянието на ТЕРЕМ. В момента очакванията са за 8 милиона печалба на предприятието за миналата година благодарение на това, че държавата намери начин да го натовари с поръчки”, добави синдикалният лидер.

Вливането на ВМЗ в ТЕРЕМ неофициално е било обсъждано между МИЕТ и профсъюзите. Обявяването на Вазовските заводи в несъстоятелност ще бъде най-неблагоприятният изход за най-голямото предприятие в Карловския регион, коментира още Димитров.

КНСБ настоява също да бъдат гарантирани минималните месечни плащания към работниците, но не както е по закон 60 процента от възнагражденията, а най-малко минималната работна заплата за страната.

БГНЕС обобщава, че работниците, които живеят в общежитията към завода, не могат да си платят наема за една стая и тоалетна. Единственото, което се постигна след многохилядните им протести с възгласи "Гладни сме!", "Заедно сме силни, бутаме правителства" е, че авансът за октомври и остатъкът от заплатата за септември, които оръжейниците получиха преди Коледа, бяха прибрани от банките за погасяване на кредити и сметки за ток и вода. Наемът, който плащат, е 100 лева, като често в тази стая живее цяло семейство с дете. Хората са обезверени, защото не могат да си платят и тези 100 лева. Заводът също не опрощава този наем, защото пък общежитието, ако не събере наем от живущите, не може да плати тока и той ще бъде спрян. Те са благодарни за помощите на хора и синдикати за празниците, но това не може да компенсира липсата на заплати.

Напрежението във ВМЗ-Сопот ескалира

Стачката на работниците от ВМЗ Сопот продължава. Малко след 8 часа работниците ще се съберат на пореден протест пред централното управл...

Хората се страхуват, че могат да бъдат изгонени от общежитията, че ще останат без работа, а не знаят къде могат да отидат на тези години и с тяхната квалификация. Обвиняват и ръководството на завода, и държавата. "Искаме държавата да направи нещо", казва съпругът на една работничка. "Ако не могат да управляват, да си ходят. Трябва най-сетне да се живее нормално в тази страна. Иначе затова бягат хората и отиват в чужбина."

Към момента ВМЗ-Сопот има над 50 милиона лева задължения към държавата и нейните институции и над 2 милиона лева задължения към работещите там.

Редактор: Пламен Георгиев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика