Предстоят съкращения на администрацията в БДЖ

23693
Предстоят съкращения на администрацията в БДЖ
Снимка: БГНЕС

В БДЖ предстоят съкращения. Те ще засегнат централната администрация, но не и експлоатационния персонал. Това обяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова в ефира на БНТ.

Вероятно по-късно днес ще стане ясно колко души от общо 1100-те, които работят в администрацията, ще бъдат освободени. Повечето от служители са юристи, счетоводители и всякакви експерти. "Това е абсолютно ненужно за една централна администрация”, обясни Ангелкова.

ЕК одобрява държавната помощ за БДЖ

Европейската комисия намира, че е допустимо БДЖ да се преструктурира с държавната помощ. Това се заявява в писмо, изпратено от ГД "Кон...

Що се отнася до служителите, които се грижат за инфраструктурата, ще бъдат направени стъпки за повишаване на квалификацията им. 

В момента БДЖ плаща по малко - 3 млн. лв. месечно към кредиторите си. С държавната помощ в размер на 172 млн. лв., която беше определена за допустима по-рано през седмицата от Брюксел, ще се погасяват на задълженията на компанията, които тя има към различни кредитори, но не може да обслужва. Парите предстоят да бъде заложени в бюджетите на страната от 2015 г. и с част от тях ще се платят мотрисите Siemens.

Ангелкова беше категорична, че железниците ще могат да се радват на по-добри пътища и железопътен състав, отговарящ на европейските изисквания, най-рано след 2020 г. Тогава изтича срокът на действие на новата ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура".

На този етап не може да се разчита на европари за покупката на нови мотриси, обясни още министърът. Причина за това е лошото състояние на БДЖ. За това БДЖ подготвя покупката на 10+10 нови мотриси с пари от бюджета

Ангелкова: БДЖ дължи 600 млн.лв.

БДЖ дължи 600 милиона лева на кредиторите и акционерите, обяви транспортният министър Николина Ангелкова, предаде БГНЕС. Предстоят пр...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com