Председателят на КЕВР обеща нова цена на тока от август

9027
Председателят на КЕВР обеща нова цена на тока от август
Снимка: БГНЕС

До края на юли Комисията по енергийно и водно регулиране ще обяви новите цени на тока. Това обеща в предаването "Неделя 150" по БНР Иван Иванов, председател на Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Не може мораториумът за цената на тока да продължи повече от месец, тъй като НЕК трупа ежедневно дълг от 1 до 2 млн. лв., а за месец това е близо 50 млн. лв, категоричен беше председателят на КЕВР. Той не пожела да коментира обвиненията, отправени от Кирил Домусчиев. По думите му зад тези обвинения лесно прозира защита на определени корпоративни интереси. 

ЕСО покани Домусчиев и сие на урок по математика на следващия протест

След като вече цяла седмица работодателските организации настояват, че протестът им от 26-ти юни е „отразен неправилно”, Ел...

"Регулаторният период, който е действащ в момента и който е несправедлив, ощетява не само НЕК, а и потребителите на регулирания пазар, тоест всички битови потребители”, смята Иванов. Той посочи, че трябва да се изчака окончателния вариант в измененията на Закона за енергетиката и възобновяемите енергийни източници. Иванов уточни, че до 22 юли, когато промените трябва да се приемат от Народното събрание и до 24 юли да се обнародват в Държавен вестник – КЕВР ще работи паралелно. Едва след като бъдат обнародвани промените, КЕВР може да утвърди промени относно цената на изкупуваната енергия от ВЕИ. КЕВР ще вземе решение самостоятелно, като то ще бъде справедливо и равнопоставено, категоричен бе Иванов.

Припомняме, че след изрично изявление на премиера Бойко Борисов по време на заседание на правителството започна подготовка за отлагане на поскъпването на тока с поне месец. Стигна се и до протести на работодателите, тъй като те не искат увеличение от 18 на 40 лева на таксата "задължение към обществото" за мегаватчас. Последва законодателна инициатива в Народното събрание и куп изказвания какво трябва и не трябва да се направи. Една от мерките е съкращаване с 10% на външните услуги в държавната енергетика - евентуално за три години.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика