Председателят на КЕВР: Искам едрият бизнес да плаща като обикновените хора

8762
Председателят на КЕВР: Искам едрият бизнес да плаща като обикновените хора
Снимка: БГНЕС

Ние твърдо трябва да равнопоставим битовите и индустриалните потребители. Досега битовите потребители и малкият бизнес не бяха равнопоставени на големия бизнес в такса „задължение към обществото” при плащане на сметките за ток. Това заяви председателят на КЕВР Иван Иванов пред нова телевизия.

Ще дам пример – големият мол плаща два и половина пъти повече, отколкото малкия магазин, подчерта Иванов. Препоръчвам да има протести, защото няма изравняване на такса „задължение към обществото”, добави той.

Председателят на КЕВР обеща нова цена на тока от август

До края на юли Комисията по енергийно и водно регулиране ще обяви новите цени на тока. Това обеща в предаването "Неделя 150" по БНР Ива...

Считам, че Бойко Борисов бързо се ориентира, защото два дни след като каза да се търси месец отлагане на поскъпването на тока, заяви, че бизнесът няма основания в протеста си, подчерта председателят на КЕВР. И министър Петкова, и вицепремиерът Дончев подкрепят ценовия механизъм на КЕВР за тока и препоръчват единствено допълнение към него, каза още Иванов.

Иван Иванов отказа да коментира отправените от председателя на КРИБ и собственик на „Лудогорец” Кирил Домусчиев обвинения и към него - че действията в енергетиката са или заради некомпетентност, или заради корупция, или заради безхаберие. Домусчиев се държи като разглезено дете, на което нещо му е отнето. А какво му е отнето – привилегията да плаща по-ниска такса „задължение към обществото”. Не може крайните потребители да понасят години наред поскъпването на тока, заяви твърдо Иванов. И добави, че реално оскъпяването на продукцията на предприятията, които сега протестират, ще е около 2%.

Председателят на КЕВР припомни, че с новата наредба за такса „задължение към обществото”, в която ще има преференции за производството всъщност ще има по-ниска такса реално. Става въпрос обаче за предприятия, чието производство е енергоемко – поне 10% от цената на продукцията му се формира от цената на тока.

Иван Иванов коментира и предложението за промяна на цената на ВЕИ и новия фонд за сигурност на електроенергийната система. Министър Петкова каза, че очаква около 200 млн. лева, но реално 40 млн. лева от тези пари ще са от НЕК, така че по-малко ще са приходите, поясни председателят на КЕВР.

ЕСО покани Домусчиев и сие на урок по математика на следващия протест

След като вече цяла седмица работодателските организации настояват, че протестът им от 26-ти юни е „отразен неправилно”, Ел...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика